DSM Research and Development Centre

Het nieuwe Research & Development Centre belichaamt het motto van DSM: ‘Bright Science. Brighter Living.’ Het grote onderzoeksgebouw is toekomstgericht, met bijzondere aandacht voor onderlinge samenwerking. De nieuwbouw is als ‘Very Good’ gewaardeerd door het duurzaamheidskeurmerk BREEAM. Ons architectenbureau was verantwoordelijk voor het integrale ontwerp en speelde daarnaast een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het programma van eisen, de introductie van het nieuwe werken en de co-creatie met BIM.

FLEXIBELE HOOGWAARDIGE ONDERZOEK- EN TESTFACILITEITEN

In het nieuwe Research & Development Centre is een diversiteit aan hoogwaardige onderzoeksruimten ondergebracht in één overzichtelijk complex. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van ruim 20.000 m2 waar circa 420 medewerkers actief zijn. Er zijn drie hoofdfunctiegroepen: kantoren, laboratoria en een pilot plant. De laboratoria bevatten zowel mechanische labs als chemische labs die allemaal aan de ML I standaard voldoen. In de mechanische onderzoeksruimten worden materialen getest met onder andere druk- en trekproeven en UV-verouderingstesten. In de chemische onderzoeksruimten zijn zuurkasten geplaatst waarin materialen aan proeven worden onderworpen. In de pilot plant wordt kunststof geëxtrudeerd tot spuitgietdeeltjes die vervolgens worden getest in de laboratoria.

De onderzoek- en testfaciliteiten zijn specifiek van aard, maar de ruimten zijn eenvoudig aanpasbaar. Hierdoor is ingespeeld op mogelijke veranderingen in de toekomst. De hoge en diepe ruimtes zijn flexibel in te richten, als laboratorium of als kantoor. De openbare rondgang die toegang biedt tot verschillende afdelingen maakt het mogelijk om afdelingen te laten groeien en krimpen zonder concessies te doen aan de functionaliteit.

Samenwerking door The New Ways of Working

research-dsm-01

Synergie en het bevorderen van samenwerking zijn belangrijke kernwaarden van het nieuwe DSM Research & Development Centre. Samen met DSM hebben we een eigentijds en generiek concept met vrije werkplekken geïntroduceerd: The New Ways of Working. Het interieur is in twee delen uitgewerkt.

Allereerst is er het atrium met royale daglichttoetreding als dynamisch hart waar ontmoetingen tussen in- en externen centraal staan. In het atrium zijn de elementen ’meet and greet’, conferentiezalen en galerijen vormgegeven. Vanwege zijn representatieve functie is in het atrium de corporate branding van DSM toegepast.

Ten tweede is er de ‘workspace’ waar de 420 niet-persoonsgebonden werkplekken zijn gesitueerd en waar synergie tussen de medewerkers van groot belang is. Het werkplekkengedeelte op de verdiepingen biedt in de buitenste ring de neutraal ingerichte aangename werkplekken en concentratieruimtes. In de binnenste ring bevinden zich de kleurrijke ontvangst-, copy-, pantry- en vergaderruimtes; de ruimtes voor ontmoeting.

De interieurelementen in het gebouw hebben een eigen karakter in kleur, vorm en uitstraling. Samen vormt het interieur één geheel dat het verhaal van DSM vertelt: ‘Bright Science. Brighter living.’

BIM en co-creatie in het ontwerpproces

DSM-Ahead

Om met alle betrokken partijen te komen tot een integraal ontwerp is het grootschalige complex ontworpen met een Building Information Model (BIM). In deze samenwerkingsmethode werken alle betrokken ontwerppartijen samen in één digitaal 3D-model aan een prototype van het gebouw. Doordat partijen live met elkaar zijn verbonden, wordt elke wijziging direct zichtbaar. De ontwerpen zitten nu in één model, niet meer in losse tekeningen.

Een ander groot voordeel van het 3D-model is de communicatie met de opdrachtgever en met de gebruikers. In zogenaamde ‘beamersessies’ zijn alle laboratoria samen in 3D en met de verschillende gebruikersgroepen ingericht. Elk apparaat is op deze manier exact gepositioneerd en gecontroleerd op omgevingscriteria en specifieke eisen van de apparatuur. Co-creatie in optima forma.

Voor DSM is tevens een 3D-maquette gemaakt waar virtueel doorheen kan worden gelopen. Elke gebruiker kan virtueel naar zijn of haar eigen werkplek lopen en zien wat de nieuwe werkomgeving aan kwaliteit te bieden heeft. Het geeft een prachtig compleet beeld van het eindresultaat.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over de toepassing van BIM bij het DSM Research & Development Centre.

BIM toepassing bij DSM

  • DSM Research and Development Centre
  • DSM Research and Development Centre
  • DSM Research and Development Centre
  • DSM Research and Development Centre
  • DSM Research and Development Centre
  • DSM Research and Development Centre
  • Project
  • DSM Research and Development Centre

  • Plaats
  • Geleen, Nederland

  • Opdrachtgever
  • DSM Geleen

  • BVO
  • 20.119 m2

  • Start ontwerp
  • 2011

  • Oplevering
  • 2014

  • Type opdracht
  • Ontwerp t/m uitvoering, esthetische begeleiding, interieur en landschap

  • Architect
  • Erik van Eck; Ir. Ronald Hoogeveen; Ir. Tessa Barendrecht, Ir. Stephan Luijks; Ir. Gerard Heerink; Pim Bangert; Ir. Laura Theng

  • Projectcoördinator
  • Ing. Maurice Knook

  • Omschrijving
  • Onderzoeksgebouw met testlaboratoria, kantoren en een hal voor opschalingsfaciliteiten

Wilt u meer weten?
Maurice vertelt u graag meer.

Portret-16-1

Maurice Knook

Projectcoördinator

Email

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.

DEEL DEZE PAGINA