Broekbakema
Broekbakema

De Kuyper Royal Distillers

Herbestemming rijksmonument maakt van interieur een belevenis

De Kuyper, distilleerderij en marktleider op het gebied van cocktaillikeuren, is gevestigd in een rijksmonument dat bestaat uit een monumentaal kantoorgebouw met aangrenzend voormalige bedrijfsruimten. Broekbakema vertaalde het hedendaagse imago van het bedrijf in een dynamisch interieur dat met respect is ingepast in een historische setting. Voor deze herbestemmingsopgave heeft Broekbakema een ontvangstplein, een Future Spiritsbar, een kantoor, een boardroom en een exporoute ontworpen.

Interieur als informatieve belevenis

Een bezoek aan distilleerderij De Kuyper is een informatieve belevenis geworden; een ‘experience’. Tijdens de ontvangst maakt men kennis met de geschiedenis, de nieuwste producten en de toepassingsmogelijkheden door te zien en te proeven. Een zorgvuldig uitgestippelde route door het gebouw verbindt verschillende sferen en men ervaart de kantooractiviteiten. Het monument wordt in zijn waarde gelaten doordat eigentijdse toevoegingen zich onderscheiden in vorm, materiaal en kleur; een nieuwe wereld wordt toegevoegd.

Hospitality concept versus werkplekconcept

De route door het complex wordt onder andere begeleid door een ruim dertig meter lang expomeubel waarin ook de receptiebalie is opgenomen. Het meubel scheidt de bezoekersstroom van het kantoorgedeelte. Bezoekers zien bedrijvigheid in interactie met de werknemers die belangstelling voor De Kuyper ervaren. Het unieke, zorgvuldige ontwerp van het meubel, de expositie, de folie en de verlichting zorgen ervoor dat de relatie tussen bezoeker en werknemer niet op gespannen voet staat.

Vertaling ‘corporate identity’ in kleur, beeld, interieur en gebouw

Om de nieuwe identiteit van het bedrijf te verankeren in het interieur, hebben we de karakteristieke paarsblauwe kleur als drager genomen. Historische elementen van het familiebedrijf, zoals het ‘ankertje in het hartje’ en het unieke silhouet van de fles, zijn subtiel verwerkt in het vaste interieur. Prachtige fel gekleurde likeurflessen worden individueel aangelicht, kleur staat letterlijk in de schijnwerpers. Het nieuwe interieur ademt de identiteit en het karakter van het bedrijf; “The Colourful World Of De Kuyper”.

Opdrachtgever
Koninklijke De Kuyper BV
BVO
1579
Start ontwerp
2005
Oplevering
2007
Type opdracht
Ontwerp t/m uitvoering inclusief directievoering en toezicht
Architect
Ir. Meindert Booij; Ir. Ronald Hoogeveen; Ir. Tessa Barendrecht
Projectcoördinator
Kees van Zwol
Omschrijving
Herinrichting Rijksmonument tot ontvangst- en kantoorgebouw

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • ir. Aldo Vos
  • Architect directeur

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.