Broekbakema

Rijksmonument ‘Elevatorhuis’ Parklaan

Rotterdam, Nederland

2017-2019

Aan de Parklaan 8 in Rotterdam staat het Rijksmonument Het Elevatorhuis, ontworpen door Michiel Brinkman en gebouwd tussen 1914-1915. Tot voor kort was dit gebouw in gebruik door een bank samen met twee naastgelegen panden. Broekbakema heeft dit jonge monument in oude allure teruggebracht en geüpgraded van energielabel G naar A als toekomstbestendig multi-tenant gebouw.

Het gebouw werd ontworpen in de ‘Um 1800-stijl’ voor de Graan Elevator Maatschappij (GEM) dat zich specialiseerde in het mechanisch overslaan van graan. Het bestaat uit een souterrain en kelder, een bel-etage en een eerste verdieping met de meest historische stelkamers en meubilair. De tweede en derde verdieping vormen zich rond een in ere hersteld centraal lichthof met oorspronkelijke details en bevatten een flexibele indeling aan kantoorruimten. Via een trap wordt extra toegevoegde kantoorruimte onder de kapconstructie ontsloten, waar één groot dakvenster een adembenemend uitzicht op de Maas biedt. Een tongewelf met glas-in-lood dat jaren was dichtgezet laat middels een beloopbaar glazen vloer weer daglicht en ruimte komen in het hart van het gebouw.

Voor zijn tijd was het Elevatorhuis zeer vooruitstrevend; een lift en centrale verwarming zorgden voor veel gebruiksgemak. Glas-in-loodramen en een gevelreliëf toonden de activiteiten en status van het bedrijf. Deze zijn dan ook gerestaureerd, terwijl oud tegelwerk in het interieur bewust weer in het zicht is gebracht. Beschadigingen zijn hierbij als karakteristieke waarde gelaten. In contrast met de uitbundig met hout gedecoreerde eerste drie verdiepingen waren op de bovenste twee verdiepingen deze elementen grotendeels verdwenen. Deze verdiepingen en toegevoegde ruimtes zijn nu dan ook in een neutrale kleurstelling duidelijk te onderscheiden van de historische gebouwelementen.

Om dit jonge monument klaar voor de toekomst te maken is veel aandacht besteed aan het aspect van duurzaamheid. In de oorspronkelijke gevels is het glas-in-lood voorzien van achterzetramen en is het overige glas vervangen door isolerend HR++ glas. Daarbij is voor de monumentale uitstraling de buitenste ruit als getrokken glas uitgevoerd. Samen met een verbeterde luchtdichting, hoogwaardig geïsoleerd dak en binnenisolatie op de bovenste verdiepingen is een robuuste thermische schil gecreëerd zonder dat het oorspronkelijke ontwerp bedekt wordt. Dankzij WTW-ventilatie met CO2 sturing en fancoil verwarming/koelunits wordt binnen een aangenaam en gezond binnenklimaat gecreëerd. Bouwfysisch is er volledig uitgegaan van nieuwbouw eisen, waarbij er in het gebouw geen compromissen zijn gemaakt op gebied van comfort. Hiermee is dit jonge Rijksmonument getransformeerd tot een duurzaam en comfortabel multi-tenant gebouw waar het oorspronkelijke ontwerp weer te bewonderen is.

Bekijk hier de website van ‘Het Elevatorhuis’.

Architect:
Ir. Meindert Booij
Marius Voets MArch
Ir. Sandra K. Sanchez de la Garza

Technisch Ontwerper:
Bouke den Ouden

Deel deze pagina