Broekbakema

Elevatorhuis in Rijksmonument Parklaan

Rotterdam, Nederland

2017-heden

De transformatie van Parklaan 8 in Rotterdam betreft het Rijksmonument Het Elevatorhuis, ontworpen door Michiel Brinkman en gebouwd in 1914-1915. Tot voor kort was dit gebouw in gebruik door een bank samen met twee naastgelegen panden. Nu wordt deze weer losgekoppeld en gerenoveerd als multi-tenant kantoor. Het Elevatorhuis leent zich bij uitstek voor een bezetting door meerdere bedrijven waarbij de verschillende ruimtes gemeenschappelijk kunnen worden gebruikt.

Het gebouw is opgebouwd uit een souterrain en kelder, een bel-etage en een eerste verdieping met historische vertrekken en meubilair. De tweede en derde verdieping vormen zich rond een in ere hersteld centraal lichthof met oorspronkelijke details. Deze verdiepingen hebben een flexibele indeling van verschillende kantoorunits. Via een trap wordt ook de kantoorruimte onder de kapconstructie ontsloten, waar via drie dakkapellen direct uitzicht is op de Maas. Vanaf Parklaan kom je via een monumentale trap en een gerenoveerde entreehal, direct in het oorspronkelijke hart van het gebouw. Met het terugbrengen van het oorspronkelijke lichthof boven het tongewelf met glas-in-lood komt het daglicht weer in het centrum van het gebouw. In de vertrekken rond de centrale hal worden weggestopte ramen beter hersteld waardoor ook vanuit deze vertrekken daglicht verder het gebouw in komt.

Vertrekken op de eerste verdieping ademen nog steeds de oorspronkelijke allure uit. Ingrepen hier zijn kleinschalig en vooral gebaseerd op onderhoud en herstel. Op de tweede en derde verdieping worden oorspronkelijke elementen, die na de sloop weer zichtbaar werden, hersteld. De gevels worden verbeterd door de glasvlakken te voorzien van isolerende beglazing of achterzetramen. Samen met een vernieuwd installatieprincipe wordt daarmee het oude energielabel G verbeterd tot energielabel A. Hiermee wordt het Elevatorhuis niet alleen gerenoveerd, maar ook verduurzaamd voor de toekomst.

 

Bekijk hier de website van ‘Het Elevatorhuis’: http://elevatorhuis.nl/

 

Team:

ir. M.D. Booij

ir. Sandra K. Sanchez de la Garza

Marius Voets AvB

Deel deze pagina