Broekbakema
Broekbakema

Inspirerend symposium ‘Van brute bouwstijlen naar tijdloze gebouwen’

18 november 2022

Het brutalistische stadhuis van Terneuzen naar ontwerp van Jaap Bakema (1914-1981) viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke mijlpaal! Daarom organiseerden we samen met gemeente Terneuzen op 11 november het symposium ‘Van brute bouwstijlen naar tijdloze gebouwen’. Met professionals in architectuur, de ontwikkeling van erfgoed en duurzaamheid en liefhebbers en critici van het stadhuis spraken we over de waarde en kansen van het gebouw voor de toekomst.

Want hoe zorg je dat een ‘huis van de stad’ toekomstbestendig is? Thema’s als duurzaamheid en de waarde van historisch erfgoed kwamen voorbij. Collega’s Aldo Vos en Marius Voets deelde kennis en ervaring uit transformatieprojecten zoals de Van Nellefabriek, Diergaarde Blijdorp, Elevatorhuis en ABN AMRO. Deze transformaties laten zien dat de historie van een gebouw een absolute meerwaarde is. En dat toekomstbestendig transformeren met behoud van de deze historische waarde kán.

Één manier om de historische waarde van het stadhuis te bewaren is door het predicaat ‘rijksmonument’ aan te vragen. Omdat het monumentenbestand een afspiegeling is van wat we met elkaar, deskundigen en burgers, belangrijk vinden om te behouden voor de toekomst, is er voorafgaand aan het symposium een enquete gehouden door de PZC en gemeente Terneuzen. Met opvallend resultaat: 69% vindt dat het brutalistische stadhuis inderdaad rijksmonument moet worden, zo blijkt uit de 1290 reacties*. Daar sluiten wij ons volledig bij aan!

We kijken terug op een dag vol inspiratie en we hopen nog lang van het stadhuis aan de Westerschelde te mogen genieten!

Benieuwd geworden? Bekijk hier het interieur van het stadhuis.

Of wil je meer weten over de mogelijkheden van het transformeren van gebouwen? Aldo Vos helpt je graag verder.

 

*De volledige uitslag van de enquête is te lezen via https://www.terneuzen.nl/50jaarstadhuis.