Broekbakema
Broekbakema

Bergdierenrots Diergaarde Blijdorp

RESTAURATIE MONUMENTALE BERGDIERENROTS DIERGAARDE BLIJDORP

De Bergdierenrots (1940) is één van de 21 rijksmonumenten in Diergaarde Blijdorp. Dankzij deze monumentale collectie is de dierentuin het grootste Rijksmonument van Rotterdam.  Architect Van Ravesteyn (1889-1983) tekende ruim 165 jaar geleden voor het bijzondere ‘totaalontwerp’ met tuinen, bouwwerken en kunstvormen. Regelmatig werken wij in Diergaarde Blijdorp mee aan de restauratie van dierenverblijven zoals de bergdierenrots met het omringende plein.

Restauratie en dierenwelzijn


In de veertiger jaren huisvestte de Bergdierenrots manenschapen, gelada’s en later ook takins. Intussen is deze markante rots een Rijksmonument. Het maakt deel uit van het nieuwe Himalayagebied voor de kleine (of rode) panda’s en kuifherten.  Naast de restauratie van de rots stond de ontwikkeling van dit gebied vooral in het teken van het behoud van de kleine panda. Blijdorp coördineert het internationale populatiemanagement programma voor de kleine panda en werkt nauw samen met het Red Pandanetwork in Nepal.

Ontwerp natuurlijke leefomgeving

De oppervlakte van het pandaverblijf is met het Himalaya-gebied meer dan verdubbeld. Dankzij de opzet van het gebied ligt de rots er weer in volle glorie bij en leven de kleine panda’s zoals ze dat gewend zijn in hun natuurlijke Himalaya-leefomgeving. Naast de restauratie besteedden we samen met een multidisciplinair team extra aandacht aan het ontwerp van een natuurlijke leefomgeving. De contouren van de rots zijn belangrijk voor het welzijn van de panda’s en kuifherten. Dus is de ideale leefomgeving in- en rond de rots met computermodellen zo goed mogelijk gesimuleerd.

Restauratie van rots en terrein

Het historische ontwerp bestaat uit de rots met een monumentale binnenruimte die dienstdoet als dierenverblijf. Om dit binnenverblijf heen is een stalen constructie geplaatst voor de modellering en opbouw van de rots. Op het omliggende terrein hebben we bovendien alle monumentale delen in ere hersteld, waaronder de renovatie van de achterwand en publieksmuur, de vlaggenmasten, deuren en de karakteristieke citroengele tegeltjes. De beplanting en bestrating versterken die sfeervolle- en historische uitstraling van het Himalayagebied.

Inrichting educatiepunt

Aan het omringende plein vind je naast de Bergdierenrots een bijzonder houten gebouw. Toko Tjitjak. Het gebouw uit 1939 huisvestte oorspronkelijk stallen en dienstruimtes van Diergaarde Blijdorp. Voor de historische uitstraling van het gebied brachten we Toko Tjitjak in haar oorspronkelijke staat terug. Voorheen deed dit gebouw dienst als horecapunt. Nu vind je hier een educatief informatiepunt met wetenswaardigheden over het leefgebied en de bescherming van de kleine panda.

Meer weten?

Blijdorp coördineert het internationale populatiemanagement programma voor de kleine panda en werkt nauw samen met het Red Pandanetwork in Nepal. Lees hier meer.

 

 

Project
Renovatie Bergdierenrots Diergaarde Blijdorp
Locatie
Rotterdam, Nederland
Opdrachtgever
Diergaarde Blijdorp
BVO
125 m2
Start ontwerp
2020
Architect
Marius Voets MArch
Omschrijving
Diergaarde blijdorp renoveert de monumentale Bergdierenrots, Toko Tjitjak om omliggend gebied.
In samenwerking met
Siebold Nijenhuis Architect en Kees Rouw [Architectuur & Onderzoek], Walraad Architecten en Atelier Bloem

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.