Broekbakema
Broekbakema

Cleanroom TU Eindhoven

Circulaire cleanroom op de TU Eindhoven campus

De behoefte aan een toekomstbestendige en circulaire cleanroom is groot op de campus van TU Eindhoven. Om ruimte te bieden aan onderzoek naar innovatieve halfgeleiders en quantumstructuren, ontwerpen we daarom een cleanroom die eenvoudig kan worden aangepast aan veranderende eisen.

CLEANROOM ALS VERBINDENDE SCHAKEL

Het nieuwe cleanroomgebouw zal voornamelijk bestemd zijn voor het NanoLabTUe en wordt het kloppende hart van onderzoek en onderwijs op het gebied van nano-technologie. Het ontwerp combineert duurzaamheid, flexibiliteit en een uitnodigende community-omgeving, waar onderzoekers en bedrijven de mogelijkheid hebben om samen te komen om baanbrekende technologieën te ontwikkelen.

De nieuwe cleanroom wordt via loopbruggen verbonden met de omliggende gebouwen op de campus. Door de strategische positionering en zichtbaarheid naar de buitenwereld draagt de cleanroom bij aan een verbonden en transparante community op de campus.

FLEXIBEL EN DUURZAAM BOUWEN

Onze ontwerpvisie rust op drie pijlers: functionaliteit, duurzaamheid en toekomstbestendigheid. We passen daarom de Layers of Brand toe in combinatie met de ‘Trias-principes’ (reduce, reuse, supply sustainably). Elke Layer of Brand (groep van gebouwelementen met een specifieke functie en levensduur) wordt hierbij geoptimaliseerd en daardoor zo duurzaam als mogelijk.  In plaats van KPI’s achteraf te berekenen, gebruiken we ze al tijdens het ontwerp als ontwerptool, zodat we continu sturen op prestatie en duurzaamheid.

Voor de materialisering van het gebouw passen we beton toe waar moet en hout waar mogelijk. De fundering, begane grond en eerste verdiepingsvloer worden uitgevoerd in beton om aan strenge trillingseisen te voldoen. Voor de ruimten daarbuiten, zoals de omloop en technische installaties kiezen we voor zoveel mogelijk duurzamere materialen zoals hout.

VERBINDEND EN ZICHTBAAR

De nieuwe cleanroom vormt straks een verbindende schakel op de campus. Maar om dit te bereiken is samenwerking en kennisdeling nodig. Vanaf de start betrekken we daarom gebruikers en belanghebbenden bij het ontwerp. Door middel van workshops en excursies creëren we een gedeeld referentiekader en stimuleren we draagvlak. Deze betrokkenheid creëert meerwaarde en stimuleert duurzame innovatie voor de cleanroom van de toekomst!

Layers of Brand:

Project
Cleanroom TU Eindhoven
Locatie
Eindhoven, Nederland
Opdrachtgever
Technische Universiteit Eindhoven
BVO
7125  m2
Start ontwerp
2024
Architect
Renze Evenhuis, Okan Türkcan, Sjoerd Goijarts
Projectcoördinator
Inge van Zuijlen, Koen Kodde
Omschrijving
Complete opdracht incl. BIM coördinatie

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.