Broekbakema
Broekbakema

Canon Production Printing Headquarters

Green Landmark: werken in een gezond en duurzaam kantoor

Wat zijn we trots op de nieuwbouw van Canon Production Printing. De eerste groep medewerkers verhuist deze zomer naar het nieuwe hoofdkantoor. Het gebouwontwerp kreeg van ons ‘The Green Landmark’ als bijnaam. Vanuit de verte kun je het iconische en duurzame gebouw in de bosrijke omgeving al direct zien.

De nieuwbouw torent uit boven deze prachtige natuurlijke omgeving in de regio Venlo – de thuisbasis van het bedrijf. Vanaf de A67 kun je de nieuwbouw goed zien. Dat komt door de krachtige ritmiek die we in de glazen gevel aanbrachten. Ook het grote en opvallende rode Canon logo op de gevel trekt meteen de aandacht. In het nieuwe hoofdkantoor draait alles om een natuurlijk- en licht werkklimaat. Eenmaal binnen kijk je vanuit het atrium omhoog naar de negen verdiepingen. In de lobby met balie en wachtruimte heb je ook direct een prachtig uitzicht op het terras en de bosrijke omgeving.

Groen binnenklimaat

‘The Green Landmark’ heeft vier zogenoemde ‘Green Plaza’s’. Deze openbare ruimten kenmerken zich door veel daglicht, grote groene binnentuinen en natuurlijke materialen, waaronder hout en natuursteen. Op deze groene pleinen loop je langs grote binnentuinen. Aan de eerste ‘plaza’ op de twee benedenverdiepingen liggen het restaurant, auditorium en de vergaderruimten.

Vanaf de derde verdieping grenzen er aan elke ‘plaza’ twee kantoorvloeren. Zodat medewerkers elkaar makkelijk en informeel kunnen opzoeken voor een vergader- of bijpraatmoment met koffie. Daarmee zijn de ‘plaza’s’ de verbindende schakel tussen afdelingen om de onderlinge synergie en kennisuitwisseling – van de circa 500 medewerkers die in het gebouw gaan werken – stimuleren.

Verbondenheid

Vanuit elke ‘plaza’ heb je een ander gezichtspunt over de bosrijke omgeving. Op de bovenste verdiepingen kijk je zelfs uit over de Maas-vallei. In het gebouwontwerp verdraait elke ‘Green Plaza’ een kwartslag om het atrium – als centrale hart van het kantoorgebouw. Zo is de nieuwbouw van het hoofdkantoor in alle windrichtingen verbonden met de wereld om haar heen. Grote glaspartijen zorgen voor veel lichtinval. Voorbijgangers kunnen bovendien in de avonduren de binnentuinen zien dankzij het gebruik van verlichting. Daarmee is de ‘Green Landmark’ ook in de avonduren een uitnodigend gebouw. Dat buiten laat zien wat binnen gebeurt.

Duurzaamheid

Het kantoorgebouw hebben we zorgvuldig ingebed in het landschap. Bij de inpassing van het gebouw en de 400 parkeerplaatsen in het bosperceel hielden we actief rekening met waardevolle bomen, planten en fauna (dassenburcht en buizerdnest). Zo kan het regenwater bijvoorbeeld goed de bodem in. Ook keken we zorgvuldig naar natuurwaarden (stuifduinen) en cultuurhistorische zones (oude nederzettingen).

Energiezuinig

Het energieverbruik van de nieuwbouw is laag dankzij zonwerende gevels, isolerende triple glazing en energiezuinige led-verlichting. Over het hele dak liggen zonnepanelen, en zelfs het atriumdak bevat zonnecellen. Het gebouw is aangesloten op een warmtepomp en gebruikt warmte en koude opslag (WKO). Dankzij ons ontwerp ligt er een Breeam Excellent-ontwerpcertificaat. Eerder bezorgden wij de Groningse Energy Academy een certificaat van dit duurzaamheidslabel in de categorie ‘outstanding’. Wij zijn trots dat het nieuwe hoofdkantoor van Canon Production Printing ook in aanmerking komt voor het Breeam Excellent ontwerpcertificaat. De nieuwbouw is ook klaar voor veranderend gebruik in de toekomst. De indeling is makkelijk te wijzigen. De eventuele gebouwuitbreiding gaat ook gemakkelijk door plaatsing van extra vloeren in de ‘Green Plaza’s’.

WOW-gevoel

Hoofdarchitect Erik van Eck voelt zich trots op het gebouw dat nu haar deuren opent: ‘Dit geeft ons echt weer zo’n WOW-gevoel, zoals wij dat zelf noemen. Het is gelukt om het hoofkantoor van Canon Production Printing een uitgesproken maar toch ingetogen uitstraling te geven.. Alles ademt verbondenheid en synergie uit. Precies zoals we het wilden voor de hechte en innovatie gemeenschap binnen het bedrijf’.

canon
canon
canon
Project
Canon Production Printing Headquarters
Locatie
Venlo, Nederland
Opdrachtgever
Canon Production Printing
BVO
14.924m²
Start Ontwerp
2014
Oplevering
2020
Architect
Erik van Eck Sander Veenstra, Karin Houwen, Pim Pompen, Maarten van der Marel, Thomas Sandfort, Bouke den Ouden, Maurice Knook, Sinan Subasi
Projectcoördinator
Marius Voets
Omschrijving
Duurzaam kantoorgebouw voor Canon Production Printing in Venlo

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.