Broekbakema
Broekbakema

ASML Logistieke Hub en Kantoren

LOGISTIEKE HUB EN KANTOREN VOOR ASML

ASML is met dit nieuwe complex in Veldhoven voorbereid op de nabije toekomst van het bedrijf. Het gebouw bestaat uit een ‘logistieke hub’ van 30.000 vierkante meter met bovenop kantoren voor 3.000 medewerkers en een daktuin. Het complex heeft aangrenzend een parkeergarage voor medewerkers met rechtstreekse toegang tot de kantoren die op diverse niveaus uitnodigen tot ‘ontmoeten en samenwerken’.

Logistieke hub 

In het ontwerp komen alle logistieke stromen ingenieus op één plek samen, waaronder de goederenontvangst, het uitpakken en de opslag van losse onderdelen. Het 35 meter hoge magazijn volledig automatisch gestuurd – heeft 30.000 palletplekken. In stofvrije- en geconditioneerde ruimtes (cleanrooms) vindt het uitpakken plaats, waarna de geassembleerde onderdelen in een aangrenzende hal het logistieke centrum weer verlaten. Op het royale expeditie-terrein is ruimte voor het laden- en lossen en de afvalafvoer.

Daglicht binnen 

Werknemers doen bij natuurlijk daglicht hun logistieke werk. Waar mogelijk hebben we de logistieke hub voorzien van daglichtopeningen. Daardoor bieden het expeditiecentrum en de cleanrooms uitzicht naar buiten. In het hart van de logistieke hub ligt een ‘breakout’ ruimte voor gezamenlijke lunchmomenten en andere ontmoetingen. Buiten verzacht een groene plint van vierenhalve meter hoog de uitstraling van deze industriële high-tech omgeving.

Kantoren

Op het dak van de logistieke hub creëerden we voor de kantoormedewerkers een rustige-, gezonde- en comfortabele werkomgeving. De twee royale atria – die aan elkaar zijn gekoppeld met een boulevard – verbinden de 34.000 vierkante meter tot één samenhangend geheel. De atria en boulevard vormen samen de publieke ruimten binnen deze werkomgeving. Ontmoeten en ‘samen zijn’ staat daar centraal. In het atrium dat is gekoppeld aan de hoofdentree – bevindt zich de multifunctionele ‘plaza’ met bedrijfsrestaurant. Hier heb je direct toegang tot de prachtige daktuinen met een brug naar de andere kantoorgebouwen op de bedrijfscampus.

Communitygevoel 

De atria met galerijen en boulevard werken als levensaders’ van het gebouw. De boulevard verbindt alle kantoorvloeren tot één community. Hierlangs liggen ‘social corners’ als informele ontmoetingsplekken waar je even helemaal weg bent van je werkplek. De kleurstelling en visuele vormgeving van deze ontmoetingspunten zijn overal identiek en herkenbaar. Via deze ‘huiskamers’ komen medewerkers bij hun werkplek. In het midden van de boulevard ligt een uitbouw met vergadercentrum dat het ‘community-gevoel’ in het complex versterkt. 

Groen 

De plantenbakken in combinatie met vides zorgen voor afstand tussen de boulevard en kantoorvloeren. Zodat je geconcentreerd en in alle privacy kunt blijven werken.  
De boulevard met aangrenzende werkplekken geeft uitzicht over de groene daktuinen en biotoop op het dak van het logistieke centrum. Via beide atria loop je het daklandschap op voor een frisse neus of korte wandeling naar ‘de andere kant’. Bij mooi weer is het terrassenlandschap de plek bij uitstek voor ontmoeting. 

Gezondheid & Welzijn 

Het gebouwontwerp met veel daglicht en uitzicht voldoet aan de richtlijnen van het Amerikaanse ‘WELL-keurmerk’ – niveau ‘GOLD’. Dit keurmerk stelt strenge eisen aan het welzijn van medewerkers. Het garandeert de luchtkwaliteit, het thermische- en akoestische comfort, het licht, de waterkwaliteit, de voeding-, beweging- en geestelijke gezondheid van medewerkers. Op het dak liggen 1.780 zonnepanelen en bovendien is het gebouw aardgasvrij. Warmtepompen en warmte- en koudeopslag in de bodem verwarmen en koelen het logistieke centrum en de kantoorvleugels. Er is een regenwaterbuffer voor 3,5 miljoen liter water. Het gebouw heeft een BREEAM-certificaat ‘Excellent’. 

Een transformatie in 100 seconden

Met eigen ogen zien hoe deze logistieke hub met kantoren tot stand is gekomen? De transformatie van het ASML hoofdkantoor is gevangen in een animatie. Bekijk het terrein in vogelvlucht, loop door de gangen en zie de ontwikkeling die dit terrein de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Project
ASML Logistieke Hub
Locatie
Veldhoven, Nederland
Opdrachtgever
ASML
Start Ontwerp
2018
Oplevering
2022
Architect
Erik van Eck MArch, ir. Renze Evenhuis
Beschrijving
Logistiek centrum met kantoren voor ASML

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • Erik van Eck MArch
  • Architect directeur en lid management team
  • Neem contact op