Broekbakema
Broekbakema

Transformatie beschermd stadsgezicht aan Rotterdamse Parklaan klaar

21 september 2021

Aan de historische Parklaan in Rotterdam hebben we afgelopen maanden een bijzonder project afgerond. Twee statige panden ondergingen een transformatie en renovatie. De stadsvilla op Parklaan 10 en het pand op Parklaan 12 zijn beschermd stadsgezicht. Ze werden ooit met het Elevatorhuis op Parklaan 8 geschakeld voor het kantoor van de DHB-bank. De sfeervolle panden zijn nu weer in hun oorspronkelijke staat – uiteraard helemaal duurzaam volgens het energielabel B. 

JUGENDSTIL-VILLA
De voormalige Jugendstil-villa op nummer 10 werd oorspronkelijk in 1909 ontworpen door architect Johannes Verheul Dirkszoon. In het eerste ontwerp zou Parklaan 12 worden getransformeerd tot een stadsvilla. Op nummer 10 zouden appartementen komen. Totdat we tijdens renovatiewerkzaamheden op Parklaan 10 een aantal historische plafonds tegenkwamen. De verwijdering daarvan – voor de brandscheidingen tussen de appartementen – zou natuurlijk zonde zijn.  De functies van beide panden werden daarom omgewisseld.

RENOVATIE STADSVILLA
Parklaan 10 werd alsnog tot stadsvilla gerestaureerd. Het sfeervolle gebouw telt in totaal vier verdiepingen. De bovenste verdieping biedt een prachtige open ruimte met een hoogglanzend houtenplafond en dakterras met wijds uitzicht over de stad. Bij de renovatie kwamen allerlei bijzondere details tevoorschijn, zoals een stijlvolle- marmeren trap die bleek dichtgemetseld. De trap bevindt zich nu weer in oorspronkelijke staat. Je loopt nu weer via de originele portiek de stadsvilla binnen. Ook dankzij de sierwerkrestauratie en vervanging van kunststofkozijnen ademt Parklaan 10 weer haar glorieuze sfeer uit.

HISTORISCHE DETAILS PARKLAAN 12
In het pand aan Parklaan 12 maakte een typische kantoorindeling plaats voor acht sfeervolle- en kleinschalige appartementen. We hebben diverse historische elementen in ere hersteld, waaronder de oorspronkelijke portiekontsluiting en de voorgevel met houten kozijnen. Ook het daklicht is terug in oude staat. Het trappenhuis krijgt daardoor weer royaal daglicht. Daarnaast biedt het souterrain nu gezamenlijke bergruimten en een wasvoorziening voor de acht appartementen.

ENERGIELABEL B
Beide panden hebben we verduurzaamd. Zonder dat het historische karakter verdween. De ramen zijn thermisch verbeterd. Het dak en de gevels werden geïsoleerd. Bovendien hebben we het installatieprincipe aangepast. Daardoor gingen Parklaan 10 en 12 beide van energielabel H naar B.

PARKLAAN-GEBIED
Het gebied is één van de weinige historische locaties in Rotterdam die tijdens de oorlog intact bleef. Ook het Elevatorhuis op nummer 8 draagt bij aan de allure van de Parklaan. Dit jonge monument transformeerden we eerder tot een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw met een glorieuze historische vergaderkamer. Met die plek hebben we als bureau trouwens een wel heel speciale band. Het gebouw werd ruim 100 jaar terug ontworpen door Michiel Brinkman, één van de voorgangers van ons bureau.

Wil je meer lezen over dit project? Bezoek de projectpagina hier.

Of lees hier verder over onze expertise in transformaties.