Broekbakema
Broekbakema

Stadsgezicht Parklaan

Rotterdam, Nederland

2016-2018

Aan de Parklaan in Rotterdam was voorheen het kantoorgebouw van de DHB-bank gelegen. Voor deze vestiging werden ooit drie historische panden aaneengeschakeld; de historische stadsvilla op Parklaan 10, het Elevatorhuis op Parklaan 8 en het woonhuis op Parklaan. 12.  Wij zorgden voor de transformatie en renovatie van de sfeervolle- en statige panden.

De voormalige ‘Jugendstil-villa’ op nummer 10 werd oorspronkelijk in 1909 ontworpen door architect Johannes Verheul Dirkszoon. Het gebouw is – samen met Parklaan 12 – een beschermd stadsgezicht. De panden hebben we van elkaar losgekoppeld en gerenoveerd. Eerst was het idee om op nummer 12 een stadsvilla te maken. Op nummer 10 zouden appartementen komen.

GEBOUWFUNCTIES
Totdat we de prachtige en historische plafonds op Parklaan 10 tegenkwamen tijdens renovatiewerkzaamheden. Het was zonde om die te verwijderen ten behoeve van de brandscheidingen tussen de appartementen. Daardoor hebben we de functies van beide panden omgewisseld. Parklaan 10 werd alsnog als stadsvilla gerestaureerd.

RENOVATIE PARKLAAN 10
Bij de renovatie troffen we een prachtige marmeren entreetrap aan, die dichtgemetseld bleek. De trap hebben we in ere hersteld. Daardoor beschikt de villa nu weer over haar oorspronkelijke tochtportaal. Verder zijn de kunststofkozijnen vervangen door hout. Ook restaureerden we met vakkundige timmerlieden het oorspronkelijke houten lijstwerk. Dankzij het herstel van deze historische elementen ademt Parklaan 10 weer haar glorieuze sfeer. Het sfeervolle gebouw telt in totaal vier verdiepingen. De bovenste verdieping is een prachtige open ruimte met een hoogglanzend houten plafond wat uitloopt op een en dakterras. Hier heb je een wijds uitzicht over de stad.

TRANSFORMATIE PARKLAAN 12
Parklaan 12 transformeerden we daarnaast tot acht sfeervolle en kleinschalige appartementen, op loopafstand van het centrum en de Maas. De oorspronkelijke kantoorindeling van de DHB-bank maakte plaats voor de appartementen. Daardoor kon het oorspronkelijke teruggebracht worden. Ook andere historische elementen zijn in ere hersteld, zoals de glaskap voor royale belichting in het trappenhuis en de voorgevel met houten kozijnen. Het souterrain biedt nu ruimte voor een gezamenlijke wasvoorziening. De appartementen toegerust met meubilair.

DUURZAME PRESTATIES VERBETERD
Uiteraard hebben we beide panden verduurzaamd. Beide panden gingen van energielabel H naar B. De ramen zijn thermisch verbeterd. Het dak en de gevel werden geïsoleerd. Ook zijn de dakpannen vervangen. Daarnaast hebben we nieuwe installaties aangebracht die zijn toegespitst op het nieuwe gebruik.

PARKLAAN-GEBIED
Het gebied is één van de weinige historische locaties die tijdens de oorlog intact bleef. Ook het Elevatorhuis op nummer 8 draagt bij aan de allure van de Parklaan. Dit jonge monument transformeerden we eerder tot een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw. Met die plek hebben we trouwens een speciale band. Het gebouw werd ruim 100 jaar terug ontworpen door Michiel Brinkman, één van de voorgangers van ons bureau. Daarnaast hebben we eerder ook het naastgelegen Belasting- en Douanemuseum gerenoveerd.