Broekbakema
Broekbakema

EROPUIT: Hoe gebouwen voor onszelf tot leven komen

23 september 2022

Hoe is dat eigenlijk? Door een gebouw heen lopen dat je zelf hebt mee-ontworpen? Van het allereerste schetsmoment tot het minutieus toewerken naar een technisch- en definitief ontwerp.  Voor elke collega van Broekbakema is het bijzonder, dat gevoel van je eigen gebouw langzaam tot leven zien komen. Zo’n project waar je maanden en soms jaren aan hebt meegewerkt. Dan doe je natuurlijk niets liever dan het eindresultaat bewonderen. Dus maakten we met het hele team een bureau-excursie langs ‘onze’ gebouwen die de afgelopen twee jaar opengingen, waaronder  NEMHO, ASML, Canon en het U-gebouw .

Onze eerste ‘stop’ op deze zonnige dag is het Next Material House (NEMHO) van opdrachtgever Trespa uit Weert. Buiten bij de gevel van Trespa-makelij bekent Erik van Eck vrijwel direct dat hij eerst niet zo thuis was in alle materiaalmogelijkheden van Trespa. Plotseling is het bedrijf dan toch je opdrachtgever.  In 2017 gingen we aan de slag met het compleet nieuwe R&D-gebouw.

‘Ik vond het een fantastische uitdaging om de Trespa-materialen een prominente plek te geven in het ontwerp’, vertelt Erik bij het gebouw. De buitengevel spreekt boekdelen voor het eindresultaat. Ook op deze zonnige teamdag schittert de speelsheid en tijdloze uitstraling van de buitengevel dankzij de matte en zwart glanzende Trespa leien. Die nieuwste Trespa-innovaties zijn meteen een ‘showcase’ voor alles wat het bedrijf in huis heeft.

Eenmaal binnen in het gebouw is de aandacht voor detail ook te zien. Het kleur- en materiaalgebruik van het interieur zorgen voor eenheid. We staan stil bij de functies en veelzijdigheid van het multifunctionele ontwerp. De lichte werkplekken voor medewerkers in het hart van het gebouw. De dubbel hoge vides en daklichten met veel daglicht over de twee ‘labvleugels’. En misschien wel het belangrijkste: de kantoor- en klantruimten die middels grote ramenpartijen in verbinding staan met de laboratoria en zo een natuurlijk geheel vormen. Duidelijk een goede plek voor ontmoeting, co-creatie en innovatie.

Plekken voor ontmoeting en co-creatie zien we ook bij ASML, CANON en het U-gebouw in de Leerfabriek KVL die we later die dag aandoen. In deze gebouwen spelen atria grote rol om mensen samen te brengen. Iedereen is bij het binnenlopen van elk atrium even stil en onder de indruk. Dit soort momenten herinneren ons als team ook weer aan waar we voor doen. Samen gebouwen maken waar communities van onze opdrachtgevers en hun omgeving kunnen floreren. Dan ben je toch blij om in die Broekbakema-community te werken.

We kijken terug op een leuke dag vol inspiratie en we bedanken alle partners voor het hartelijke ontvangst!

Kijk mee naar een impressie van onze dag:

Next Material House (NEMHO) van opdrachtgever Trespa in Weert; de buitengevel van Trespa platen geven het gebouw een uniek karakter.
Meer lezen over dit project >

Op weg naar ASML (Eindhoven) waar we een logistiek centrum en kantorencomplex met gezonde werkplekken hebben gerealiseerd.
Meer lezen over dit project >

Architect Erik van Eck neemt ons mee door het unieke Canon Headquarters (Venlo), ook bekend als ‘The Green Landmark’.
Meer lezen over dit project > 

Een plek voor ontmoeting.

Architect Aldo Vos vertelt over de historie en het toekomstbestendig maken van het U-gebouw in de Leerfabriek KVL (Oisterwijck).
Meer lezen over dit project >

De dag komt ten einde, we genieten nog even van de zonsondergang vanaf het dakterras van het KVL U-gebouw.