Broekbakema
Broekbakema

U-gebouw Leerfabriek KVL

Nieuwe allure voor KVL-terrein met transformatie U-gebouw

Het terrein van de voormalige Koninklijke Verenigde Leerfabrieken (KVL) in het Brabantse Oisterwijk is een unieke plek. In de jaren ’20 van de vorige eeuw begon hier het succesverhaal van Europa’s grootste leerfabriek. Nu ruim honderd jaar later is het terrein een multifunctionele hotspot met volop ruimte voor wonen, werken en ontspanning. Wij transformeerden het U-gebouw tot het kloppend hart van deze bruisende omgeving.

Transformatie gebouw

De levendigheid van ‘weleer’ is terug van weggeweest. Pasgeleden werd de gebieds-transformatie en herbestemming van de historische KVL-gebouwen voltooid.
Het U-gebouw mag je gerust het kloppend hart noemen. Een plek waar ruimte is voor ontmoeting, een goede kop koffie of een inspirerend werkoverleg. Wij transformeerden het gebouw tot een nieuw multifunctioneel complex van 13.600 m2 met kantoren, een hotel, restaurant, wellness, foodcourt en 15 loftwoningen.

Ensemble van oud en nieuw

In de transformatie hielden we het overgrote deel van het oorspronkelijke gebouw intact. Daarnaast kreeg het U-gebouw een nieuwbouwuitbreiding voor de loftwoningen, hotel en de ondergrondse parkeergarage. In het royale atrium komen oud- en nieuw als een architectonisch ensemble onder één dak samen.

Herbestemming cultureel erfgoed

Het U-gebouw straalt nieuw allure uit dankzij de ‘opfrisbeurt’ met het robuuste duurzame casco. In het gebouwensemble is het nieuwe hotelgebouw zorgvuldig ingepast met oog voor de specifieke industriele architectuur van het bestaande complex. KVL staat bekend als één van de meest interessante historische fabriekscomplexen in Nederland. Deze oude glorie en rijke geschiedenis komt je overal in het gebouw tegemoet: van de oude rode bakstenen muren en nieuwe atriumwanden met leren bekleding tot de nieuwe lamellengevel met subtiele historische afbeeldingen. Alsof je jezelf even in vervlogen tijden waant.

Lees hier meer over onze expertise in transformatie.

Project
U-gebouw KVL
Locatie
Oisterwijck, Nederland
Opdrachtgever
Polimeks
BVO
13600 m²
Start ontwerp
2018
Oplevering
2022
Architect
ir. Aldo Vos, Ir. Ruud van Ginneken
Projectcoördinator
Ir. Inge van Zuijlen
Technisch ontwerp
Ing. Guido Hartman, Bouke den Ouden Ir. Marc den Heijer
Interieurarchitect
Ir. Tessa Barendrecht (m.u.v. hotelinterieur)
Omschrijving
Transformatie van U-gebouw naar een multifunctioneel gebouw op terrein van voormalige Koninklijk Verenigde Lederfabriek.
In samenwerking met
Polimeks (opdrachtgever), Huygen (installaties en bouwfysica) en Tielemans (constructie)

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • ir. Aldo Vos
  • Architect directeur