Broekbakema
Broekbakema

U-gebouw Leerfabriek KVL

Transformatie U-gebouw Leerfabriek KVL

In het Brabantse Oisterwijk bevindt zich een unieke levendige plek waar je kunt ondernemen, wonen en ontspannen in historisch industrieel erfgoed. Op het Koninklijke Verenigde Leder (KVL) terrein, voorheen thuisbasis van de grootste leerlooierij van Europa, bevinden zich verschillende panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Het meest prominente pand in het hart van de Leerfabriek is nu aan de beurt voor transformatie: het U-gebouw. In opdracht van Polimeks wordt het bestaande gebouw aangepast tot een nieuw multifunctioneel complex met hotel, restaurant, wellness, foodcourt, loftwoningen en kantoren voor culturele en ambachtelijke bedrijven met een totaal vloeroppervlak van 13.600m2.

Bij de transformatie van de leerfabriek blijft een groot deel van het gebouw behouden en wordt het complex herbestemd, onder andere met een transparante optopping voor de loftwoningen. Er is ook een deel van het bestaande gebouw gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe parkeergarage en het hotelgebouw. Het hotelgebouw is zorgvuldig ingepast als onderdeel van het ensemble en het vertelt het verhaal van de leerfabriek met behulp van afbeeldingen op de lamellengevel. De gebouwen worden verbonden met een overdekt atrium dat het hart zal vormen van het complex en van de Leerfabriek.

Team:
Ir. Aldo Vos
Ir. Ruud van Ginneken

Technisch Ontwerper:
Ing. Guido Hartman
Bouke den Ouden
Ir. Marc den Heijer

Interieurarchitect:
Ir. Tessa Barendrecht

i.s.m. Polimeks (opdrachtgever), Huygen (installaties en bouwfysica) en Tielemans (constructie)

Lees hier meer over onze expertise in transformatie.

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • ir. Aldo Vos
  • Architect directeur en lid management team