Broekbakema
Broekbakema

EROPUIT: HOE GEBOUWEN VOOR ONSZELF TOT LEVEN KOMEN

13 oktober 2023

Voor een architect en opdrachtgever is er niets zo mooi als een gebouw tot leven te zien komen. Ook dit jaar komen er door heel Nederland flink wat duurzame gebouwen van de grond. Dus stapte ons hele team in de bus om de bouw en oplevering van onze nieuwste ‘pareltjes’ te bekijken. Een gewild uitje, want soms werk je als collega’s wel jaren samen aan een project.

BOUWHELMEN OP VOOR NIEUW SCHOOL
Eerste stop? Het Ashram College in Alphen aan den Rijn. Wel met de bouwhelmen op en veiligheidsschoenen aan, want de bouw is in volle gang. Collega Renze Evenhuis wilde als hoofdarchitect een gebouw met plekken waar leerlingen zich geborgen voelen: ‘De school is daarom opgezet als een straat met een centrale ontmoetingsplek maar ook kleinere zones eromheen, zodat leerlingen rustig kunnen leren en zich fijn voelen’. Na een rondgang over de bouwplaats is iedereen ook meteen duidelijk hoe mooi het gebouw via het schoolplein een eenheid vormt met de wijk. Hoe dit eindresultaat in de praktijk uitpakt, weten we uit ervaring in Nieuwkoop.
Lees hier meer over dit project.


SLIM OMGAAN MET RUIMTE
Voor het Ashram College hebben we al eerder een gebouw ontworpen. Dus op naar Nieuwkoop. Een mooie herinnering voor iedereen; wandelend door deze school voelen we hoe inspirerend het is wanneer je door je eigen ontwerp loopt. Je begint met een schets en werkt grotendeels op het scherm. Elke collega pakt een deel daarvan op, en er is niets zo mooi als samen het gebouw in levenden lijve te ervaren. Schoolgangen behoren tot het verleden, en Renze legt uit waarom hij die ruimte liever gebruikt voor studiezones: ‘Gangen nemen veel ruimte in beslag en zulke zones voelen veel opener. Het gebouw opent zich zo veel meer naar buiten met licht, lucht en ruimte’.
Lees hier meer over dit project.

TIJDLOOS UTRECHTS GEBOUW
We proberen al onze gebouwen zo flexibel en duurzaam mogelijk te maken. Tijdloos, zoals we het zelf noemen. Of dat goed is gelukt, weet je pas achteraf. Daarom doen we voor onze 3e stop Utrecht aan met een bezoek aan een twintig jaar oud bedrijfsgebouw, destijds met het bedrijf Kropman als eerste ‘bewoner’. Met eigen ogen zien we de kracht van betonnen vloeren zonder afwerkingslagen en hardboard als afwerking. Erik van Eck wijst ons de weg door het gebouw omdat hij het ontwerp maakte. Hij trekt trots maar 1 conclusie: ‘Dat een andere huurder nu naar tevredenheid hetzelfde gebouw gebruikt, maakt het voor mij geslaagd. Ook dit is duurzaamheid’.
Bekijk hier meer over dit project.


SFEERVOL INTERIEUR VERGADERCENTRUM
Met onze gebouwen willen we plekken maken voor communities. Het interieur heeft een spilfunctie. Onze collega en interieurarchitect Tessa Barendrecht weet daar alles van. Op de 4e stop neemt zij ons mee naar het vergadercentrum van de Protestantse Kerk Nederland. Een mooi staaltje werk. Er is zorgvuldig nagedacht over de materialisatie en dat ontgaat de gebruikers niet. Tessa weet wel waarom; ‘Mensen vinden het echt een heel fijne plek om te vergaderen dankzij de lichte plekken en sfeer van de vergaderruimtes’.
Lees hier meer over dit project. 

WAGENINGSE PLEK VOOR DIALOOG
Na een tussenstop bij een duurzame gebouw (we laten ons graag inspireren), sluiten we onze ‘roadshow’ voldaan af op de campus van Wageningen University & Research. Erik van Eck is blij dat hij ons nu allemaal het Omnia-gebouw kan laten zien. De gloednieuwe plek voor dialoog tussen de wetenschap en samenleving is door hem met het team ontworpen. Omnia ligt opgetild in een natuurlijk landschap, bijna zwevend en natuurinclusief. We zijn onder de indruk en op de terugweg schiet hem nog iets te binnen: ‘Mooier dan de natuur kun je niet ontwerpen’. Prachtig, dat is waar we het bij al onze gebouwen voor doen. Tijdloos duurzaam.
Lees hier meer over dit project.