Broekbakema
Broekbakema
WUR

WUR Dialogue Centre

Wageningen, Nederland

2017-heden

In nauwe samenwerking met de WUR heeft Broekbakema het nieuwe Dialogue Centre ontworpen als een ‘Paviljoen in het Groen’ op het niveau van een schetsontwerp. Het ‘Paviljoen in het Groen’ lijkt te zweven boven het groene parklandschap. Een uitnodigende trap en hellingbaan komen je als het ware tegemoet en nodigen uit om het Dialogue Centre te betreden. Het transparante en open entreegebied heet elke bezoeker welkom en zorgt voor een goed overzicht. De vloer en het dak zijn horizontale vlakken die de plaats op de Campus definiëren en daartussen gekaderd, het Dialogue Centre als uitnodigende en transparante ruimte die de verbinding zoekt met haar omgeving.

De drie hoofdfuncties Dialoog, Promotie en Faculty Club zijn herkenbaar vormgegeven, eenieder in een zelfstandig houten volume, alle drie gecombineerd met de overige functies waarmee ze een sterke relatie hebben. De royale foyer biedt volop plek om te ontmoeten en met een steeds wisselend perspectief verbindt het de 3 volumes van het Dialogue Centre met haar omgeving.

De sterke horizontale lijnen van dak en vloer komen ter plaatse van de Grote Zaal in beweging en geven het Dialogue Centre een sterke identiteit en markante uitstraling. Ter plaatse van de grote zaal beweegt de vloer naar beneden en raakt het landschap. Zo ontstaat er ruimte voor een aantal lagergelegen break-out ruimten en een toiletgroep, met daarboven de foyer als balkon en uitloop van de grote zaal. Rondom de grote zaal en balkon tillen we het dak op zodat je vanaf dit balkon een prachtig uitzicht hebt over de Mansholtlaan.

Vloer en dak lopen door naar buiten en verbinden het interieur met het exterieur waarbij elke gevel een andere positie heeft. Ter plaatste van het dak functioneert de overstek als zonwering en de uitkragende vloer creëert bij elke gevel een mooie buitenruimte als uitloop van de foyer.

Architect:
Erik van Eck MArch
Ir. Marieke Grimbergen
Ir. Sandra Sánchez de la Garza
Ing. Steven Schulze
Ing. Guido Hartman
Ir. Marc den Heijer

Projectcoördinator:
Ir. Inge van Zuijlen

wur
wur
wur
wur