Broekbakema
Broekbakema

WUR Dialogue Centre

Omnia: gebouw voor dialoog van Wageningen University & Research

Wageningen University & Research biedt op haar campus een nieuwe plek voor dialoog tussen wetenschappers, de samenlevingen experts uit de wereld van voeding, gezondheid, biodiversiteit, circulariteit en klimaat. Voor dit doel ontwierpen wij het gebouw Omnia. Die naam betekent; alles omvattend. Wij maakten een ingetogen en ‘natuurinclusief’ ontwerp dat één en al verbinding ademt. Het gebouw is sinds mei 2022 in gebruik.

Community building

Ons ontwerp creëert ruimte voor spontane-en georganiseerde ontmoeting. Een omgeving waar dialoog en kennisdeling tussen wetenschap en samenleving bijna als vanzelf ontstaan. Omnia is de uitgelezen plek voor community building tussen onderzoekers, studenten en (agrarische-) bedrijven. Het nieuwe gebouw ligt op een prominente plek vooraan de WUR-campus.

Pareltje in het groen

Open naar de buitenwerelden tijdloos van opzet hebben we het gebouw boven het landschap opgetild. Een uitgestrekte entreetrap overbrugt het landschapen brengt je bij het gebouw zelf, als zwevend paviljoen en pareltje in het groen. Daarmee geven we het omringende (park-) landschap alle ruimte, waaronder de bestaande natte natuurtuin. Omnia gaat zo ongemerkt op in haar omgeving.

Ingetogen blikvanger

We wilden een transparant gebouw als ingetogen blikvanger voor de dialoog van de WUR-community. Dankzij het ontwerp steken ontmoeting en kennisdeling nu letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. De belangrijkste functies van Omnia komen samen in drie houten paviljoens; de promotieruimte, de facultyclub en de grote zaal voor ontvangsten, symposia en bijeenkomsten. Impuls voor dialoog De opstelling van de grote zaal in U-vorm(dialoog) en aangrenzende break-out-ruimtes bieden een natuurlijke plek voor dialoog. Dankzij een grote glazen wand van vloer tot plafond heb je vanuit de zaal wijds uitzicht over de groene omgeving. Op die manier is de dialoog letterlijk zichtbaar voor de buitenwereld en krijgt de verbinding tussen ‘buiten en binnen’ een extra impuls.

Natuurlijke verbondenheid

Het dak en de vloer van het gebouw ‘klemmen’ de houten paviljoens tot één geheel. De foyer zorgt voor de onderlinge verbinding van de paviljoens en met de natuur buiten. Dankzij de glazen gevels voel je op alle plekken in het gebouw de verbondenheid met de natuur, waaronder ook de buitengalerijen langs de gevels met uitkragende vloeren. De ronde en vloeiende vormen van de houten paviljoens creëren een warme en natuurlijke sfeer.

Overweldigende reacties

Omnia is sinds mei 2022 in gebruik en de enthousiaste reacties van gebruikers zijn overweldigend, vertelt Chris van Kreij, manager Omnia. “Iedereen die ik spreek is onder de indruk van de geweldige sfeer en duurzame uitstraling. Het gebouw geeft een ruimtelijk gevoel en je hebt overal prachtig uitzicht over de omgeving. Fantastisch ook dat we met jullie multifunctionele ontwerp alles onder één dak kunnen doen. Dat past helemaal bij onze missie, where science meets society. We zijn trots dat de WUR-campus nu zo’n plek biedt”.

Gezonde natuurelementen

Het is belangrijk dat een gebouw op allerlei manieren voeling biedt met elementen uit de natuur. Ook bij Omnia werken we met veel van zulke elementen en materialen, waaronder de natuurstenen gevel en houten paviljoens. De enthousiaste reacties geven Erik van Eck aan hoe inspirerend dit werkt voor gebruikers en bezoekers. “De houten paviljoens en het contact met de natuur buiten geven je een rustig en vrij gevoel. Mooier dan de natuur kun je wat dat betreft niet ontwerpen, dat blijkt elke keer weer als ik een gebouw ontwerp”.

Toekomstbestendig

Natuurlijke en duurzame materialen maken van Omnia een gezond gebouw met weinig tot geen emissie van het interieur. Dankzij de opzet van het ontwerp is deze nieuwe plek op de WUR-campus ook toekomstbestendig. Het gebouw is vrijwel energieneutraal. De overstekken zorgen voor een natuurlijke zonwering zodat het binnen koel blijft. En het gebouw heeft een groen sedumdak met isolerende werking, dat ook regenwater vasthoudt voor opslag in de grote vijver die onder het gebouw doorloopt. Als vijfde gevel draagt het sedumdak bovendien bij aan een ‘groen uitzicht’ vanuit de hogere-en omliggende gebouwen op de WUR-campus.
Project
Gebouw Omnia, campus Wageningen University & Research
Locatie
Wageningen, Nederland
Opdrachtgever
Wageningen University & Research
BVO
3.425 m2
Start ontwerp
2017
Oplevering
2022
Architect
Erik van Eck MArch
Projectcoördinator
Ir. Inge van Zuijlen
Omschrijving
Gebouw voor dialoog op de campus van Wageningen University & Research

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • Erik van Eck MArch
  • Architect directeur en lid management team
  • Neem contact op