Broekbakema

Ashram College Alphen

Alphen aan den Rijn, Nederland

2019-heden

Het Ashram College in Alphen aan den Rijn is de tweede keer dat we een school voor het Ashram College mogen ontwerpen. Het schoolgebouw krijgt een “centrale straat” met aula. Via een brede trap loopt de straat door naar de bovenverdiepingen met lesdomeinen (oa. Science en Art). Vanuit elke verdieping kijk je uit over de aula in het lichte atrium. De domeinen hebben straks elk hun eigen “adres” met een leerplein. In het interieur komen expressiewanden die plek bieden voor het creatieve werk van leerlingen. De school krijgt ook grote sportzalen die deel uitmaken van het langgerekte volume.

De groene daktuin is niet alleen geschikt voor educatie (biologieles), maar ook bedoeld om te ontspannen of bewegen. Het dak wekt stroom op dankzij PV-panelen die de warmtepompen kunnen laten draaien. Dankzij het gebruik van beton in het dak en de gevels is de opwarming zomers verder beperkt. Door het gebouw heen is overal veel daglicht met maximaal zicht van binnen naar buiten op de bomen.

Architect:
Ir. Renze Evenhuis
Ir. Tessa Barendrecht
Ir. Andrea Coco
Ir. Maria Parvulescu
Ir. Marc den Heijer
Ing. Sjoerd Goijarts
Murhaf Ajami

Projectcoördinator:
Ir. Inge van Zuijlen

Technisch Ontwerper:
Ing. Tobias van Westrenen

 

Deel deze pagina