Broekbakema
Broekbakema

Erfgoed; Het spanningsveld tussen vernieuwen en behouden

17 oktober 2022

Stel, je wil een gebouw nieuwe gebruiksfuncties geven en tegelijkertijd de (rijks)monumentale waarde bewaren. Hoe bepaal je wat te vernieuwen en wat te behouden? Tijdens een rondetafelgesprek op 13 oktober over ‘Erfgoed; het spanningsveld tussen vernieuwen en behouden’, hebben we deze uitdaging besproken met een groep van experts en ervaringsdeskundigen.

Met gesprekspartners vanuit de architectuur, projectontwikkeling, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed én gebruikers hadden we alle benodigde kennis en kunde aan tafel voor een goed gesprek. We spraken over de meerwaarde van een gebouw met een historie en we hadden we het over de kansen van verduurzamen van (monumentaal) erfgoed. Na een goed gesprek constateerden dat het verhaal van het gebouw bewaard moet worden, dat er géén eenduidige oplossing is en dat het essentieel is om vanaf het eerste moment met alle betrokkenen het gesprek aan te gaan. We kijken terug op een interessant middag vol nieuwe ontmoetingen en inzichten.

Het rondetafelgesprek vond plaats in het atrium van het U-gebouw op het terrein van de voormalige Koninklijke Verenigde Leerfabrieken (KVL). Hier vind je een stuk historie, heden en toekomst verzameld op één plek. Lees meer over de transformatie van het U-gebouw.

Bekijk ook actuele transformatieprojecten DSM en ABN-AMRO.

Heb je vragen over de herontwikkeling van het U-Gebouw KVL, of heb je vragen over jouw eigen transformatieproject? Aldo Vos vertelt je graag meer.