Broekbakema
Broekbakema

DSM-Hoofdkantoor

Van Rijksmonument en oude bioscoop tot nieuw DSM-hoofdkantoor

Hoe transformeer je een monumentale ambachtsschool en voormalige bioscoop tot een inspirerend en ultra-duurzaam hoofdkantoor? Voor DSM en in opdracht van Edge en 3W Real Estate ontwierpen wij een gezonde- en groene werkomgeving met ‘clubhuisgevoel’. De nieuwe thuisbasis ligt in het centrum van Maastricht, midden in de bruisende stadswijk Wyck.

Lichte- en open omgeving

DSM is een ‘purpose-led’ bedrijf dat werkt aan onderzoek, ontwikkeling en innovaties voor een gezond- en duurzaam leven; Bright Science, Brighter Living. Het nieuwe hoofdkantoor van 10.737 m2 biedt een lichte- en open werkomgeving om hybride te werken. De ruim 720 medewerkers werken de ene helft van hun tijd op kantoor en de andere helft thuis of op andere locaties. In 2024 opent het nieuwe hoofdkantoor voor de DSM-community.

Ensemble oud- en nieuw

De opzet van het DSM-hoofdkantoor geeft een impuls aan de bedrijvigheid in de stadswijk ‘Wyck’. Het ensemble van twee gebouwen bestaat uit de Oude Ambachtsschool en de 3-laagse kantoornieuwbouw boven de bestaande parkeergarage van een voormalige bioscoop. Dankzij het atrium en het gevelontwerp – met een sterk ritme van verticale lamellen op de plint – straalt het nieuwbouwgedeelte één geheel en identiteit uit.

Impuls voor de wijk

De nieuwbouwgevel heeft een subtiele differentiatie met een ‘setback’ op de 3e laag. Net als de groene patio’s aan de Antoon Lipkensstraat en de achtertuin aan de Turennestraat zorgt dat voor een goede aansluiting op het karakter van de omringende buurt. Het bestaande gebouw is een Rijksmonument en ligt op een historische locatie. Een eeuw geleden opende een technische ambachtsschool voor jongens hier haar deuren.

Historische grandeur

De geschiedenis van de Ambachtsschool in neorenaissancestijl gaat terug naar 1911. In het DSM-hoofdkantoor komen de verstopte gebouwkwaliteiten en historische details straks weer tevoorschijn. Bovendien blijft de oude gebouwstructuur met hoge klaslokalen, gangen en hoofdtrappen behouden. Op die manier geven we het gebouw haar historische grandeur en sfeer terug. De prachtige locatie van het gebouw – tussen de rivier en het centraal station – markeert de historische band met de regio als bakermat van DSM.

Clubhuisgevoel

Het gebouwensemble ligt aan de Wilhelminasingel en St. Maartenslaan. Op de hoek loop je via een uitnodigende entree met trappartij, hellingbaan en grote boombak het gebouw binnen. Je ervaart direct de grandeur van het atrium. Als hart van het clubhuis is dit de ideale plek voor ontmoeting. In één oogopslag voel je hoe heden en verleden hier samenkomen met het warme hout van de nieuwbouw, de monumentale oude bakstenen gevel en plantgroepen met bomen. Het atrium verbindt het Rijksmonument en de nieuwbouw op alle niveaus tot één geheel via een royale trap met galerijen en een brug.

Groene werkomgeving

Medewerkers hebben overal in het gebouw veel daglicht. De werkplekken liggen grotendeels aan de buitengevel en het ‘clubhuis’ biedt ook op andere plekken veel contact met ‘buiten’. Boven de hoofdentree heb je vanaf een dakterras wijds uitzicht over de Wilhelminasingel en St. Maartenslaan. Terwijl je aan de achterzijde van het atrium een omsloten tuin inloopt met allerlei voorzieningen voor vleermuizen, gierzwaluwen, egels, marters en bijen.

Gezond en ultra-duurzaam

Voor het ontwerp van de lichte-, groene- en gezonde werkomgeving krijgt DSM een WELL-platinum certificering. Het gebouw is bovendien ultra-duurzaam en Paris Proof. De nieuwbouw krijgt bovendien het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREAAM Outstanding. Verder is het kantoor klimaatadaptief en volledig energieneutraal dankzij de zonnepanelen op het dak en in de gevels, de kelderbassins voor de opslag van hemelwater en de groenvoorzieningen.

Project
DSM-Hoofdkantoor Maastricht
Locatie
Maastricht, Nederland
Opdrachtgever
3W, EDGE, BAM
BVO
10.740 m2
Start ontwerp
2021
Architect
Erik van Eck MArch, ir. Ruud van Ginneken, ir. Twana Gul
Projectcoördinator
ir. Ruud van Ginneken, ir. Matthijs Karstel
Omschrijving
Ontwerp inclusief BIM coördinatie, esthetische begeleiding en uitvoering.

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • Erik van Eck MArch
  • Architect directeur en lid management team
  • Neem contact op