Broekbakema
Broekbakema

Byondis Portiersloge

Welkom op de campus van Byondis!

Met de Portiersloge heeft de entree van de groene Byondis Campus in Nijmegen een nieuwe uitstraling gekregen. Het gebouw is meer dan een aantrekkelijke entree voor bezoekers: vanuit deze centrale plek worden de veiligheid, de gezondheid en het onderhoud van de de campus georganiseerd.

Byondis is een innovatief R&D bedrijf dat medicijnen ontwikkelt tegen kanker en auto-immuun ziektes. Sinds 2008 werkt Broekbakema voor Byondis aan het stedenbouwkundig masterplan en aan de gebouwen van Byondis op de groene campus. De Portiersloge markeert de entree tot dit bijzondere gebied met een royale luifel met geïntegreerde zonnepanelen in het dak.

MULTIFUNCTIONEEL
De Portiersloge heeft een royale ontvangstruimte waar bezoekers van de Byondis Campus verwelkomd worden in een warme sfeer. Byondis en het generieke farmaceutische bedrijf Synthon verwelkomen hier straks de bezoekers aan de campus. Het wordt een plek voor ontmoeting, en kennisuitwisseling. De ontvangstruimte vormt een aangename verblijfsplaats met een receptiebalie, pantry en zitmeubilair. In het gebouw bevinden zich daarnaast de kantoren van de afdelingen Engineering & Maintenance (E&M) en Environment, Health & Safety (EHS). Vanuit het gebouw vindt de coördinatie plaats voor onderhoudswerkzaamheden, hiervoor heeft het een werkplaats aan de achterzijde.

ONTWERP
De verschillende functies van de portiersloge komen in de gevel tot uiting. De campus entree bestaat uit een grote luifel met zonnepanelen, waar voetgangers, fietsers en auto’s langs de beveiliging naar binnen kunnen. De ontvangstruimte is twee verdiepingen hoog. Een transparante vliesgevel voorziet de ruimte van veel daglichten zorgt ervoor dat de receptie goed zicht heeft op het entreegebied. Bij de gevel van de kantoren wisselen verdiepingshoog glas en dichte stroken elkaar af. Op de werkplekken zorgt dat voor een goede balans tussen daglicht en energieprestatie. Bij de werkplaats, technische opslagruimten en fietsenstalling aan de achterzijde van het gebouw is de gevel gesloten.

GEBOUWPRESTATIES
Accenten in het interieur dragen bij aan een warme, geborgen uitstraling. Het kantoorgedeelte heeft een industriële sfeer, met de constructie en installaties in het zicht. Hierdoor wordt materiaal bespaard en zorgt de thermische massa van de constructie voor een aangenaam binnenklimaat. Dankzij het ontwerp van de Portiersloge kunnen bezoekers verwelkomd worden in een BENG-conform gebouw – met een volledige PV-luifel, efficiënte lucht-warmtepomp, hoogwaardig geïsoleerde gevel en gebruik van thermische massa.

Project
Byondis Portiersloge
Locatie
Nijmegen, Nederland
Opdrachtgever
Byondis
BVO
850m2
Start Ontwerp
2020
Oplevering
2022
Hoofdarchitect
ir. Aldo Vos
Projectcoördinator
ir. Marc den Heijer
Projectleden
ir. Ruud van Ginneken, ir. Tessa Barendrecht, ar. ir. Okan Turkcan
In samenwerking met
Pieters Bouwtechniek, DGMR, Bouwbedrijf Berghege, Verstappen van Amelsfoort en Gabriëls
Omschrijving
Portiersloge als entree voor de volledige campus Byondis en Synthon

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.