Broekbakema
Broekbakema

Byondis Portiersloge

Nijmegen

2021-heden

Met de Portiersloge krijgt de groene campus van biofarmaceutisch bedrijf Byondis in Nijmegen een nieuwe uitstraling. Het gebouw wordt meer dan aantrekkelijke entree voor bezoekers. Vanuit deze centrale plek wordt straks ook de veiligheid en security op de campus bewaakt.

Byondis is een innovatief R&D bedrijf dat medicijnen ontwikkelt tegen kanker en auto-immuun ziektes. Sinds 2008 werkt Broekbakema aan het stedenbouwkundig masterplan. Ook realisren we gebouwen voor de huisvesting van Byondis op de groene campus. De Portiersloge markeert de entree tot dit bijzondere gebied met een royale luifel met geïntegreerde zonnepanelen in het dak.

MULTIFUNCTIONEEL
De Portiersloge heeft een royale ontvangstruimte waar bezoekers van de campus verwelkomd worden in een warme sfeer. Byondis en Synthon verwelkomen hier straks de bezoekers aan de campus. Het wordt een plak voor ontmoeting, kennismaking en kennisuitwisseling. De ontvangstruimte vormt een aangename verblijfsplek met een receptiebalie, pantry en zitmeubilair. In het gebouw bevinden zich ook de kantoren van de afdelingen Engineering & Maintenance (E&M) en Environment, Health & Safety (EHS). Vanuit het gebouw vindt ook de coördinatie plaats voor onderhoudswerkzaamheden, hiervoor heeft het een werkplaats aan de achterzijde.

ONTWERP
In de totale compositie van het gebouw komen de verschillende functies van de portiersloge in de gevel tot uiting. De campus entree bestaat uit een grote luifel met zonnepanelen, waar voetgangers, fietsers en auto’s langs de beveiliging naar binnen kunnen. De ontvangstruimte is twee verdiepingen hoog. Een transparante vliesgevel voorziet de ruimte van veel daglicht. Daardoor heeft de receptie goed zicht op het entreegebied. Bij de kantoren daarachter wisselen verdiepingshoog glas en dichte stroken elkaar af. Op de werkplekken zorgt dat voor een goede balans tussen daglicht en energieprestaties. Bij de werkplaats, technische opslagruimten en fietsenstalling aan de achterzijde van het gebouw is de gevel gesloten.

GEBOUWPRESTATIES
Accenten in het interieur dragen bij aan een warme, geborgen uitstraling. Het kantoorgedeelte heeft een industriële sfeer, met de constructie en installaties in het zicht. Hierdoor wordt materiaal bespaard en zorgt de thermische massa van de constructie voor een aangenaam binnenklimaat. Dankzij het ontwerp van de Portiersloge kunnen bezoekers verwelkomd worden in een BENG-conform gebouw – met een volledige PV-luifel, efficiënte lucht-warmtepomp, hoogwaardig geïsoleerde gevel en gebruik van thermische massa.

Architect:
Ir. Aldo Vos
Ir. Ruud van Ginneken
ar. ir. Okan Turkcan

Projectcoördinator:
Ir. Marc den Heijer

i.s.m. Pieters Bouwtechniek, DGMR, Bouwbedrijf Berghege, Verstappen van Amelsfoort en Gabriëls.