Broekbakema
Broekbakema

Lunchlezing: Terug naar de TU Eindhoven

20 oktober 2022

In de Trappenzaal van de faculteit bouwkunde aan de TU Eindhoven liep collega en architect ir. Ruud van Ginneken twaalf jaar geleden nog rond als student. Nu zijn de rollen omgekeerd en geeft hij in de Trappenzaal zélf een lezing. Op uitnodiging van Cheops, studievereniging bouwkunde, vertelt hij over zijn reis van student naar architect. En over de visie en projecten van Broekbakema waar hij nu dagelijks aan werkt.

CIRCULAIR ONTWERPEN

Ruud vertelt: ‘Bij Broekbakema willen we bijdragen aan gezonde werkomgevingen. Mensgericht ontwerpen en aandacht voor thema’s als duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijk.’ Deze thema’s passen bij Ruuds eigen visie. ‘In mijn ogen zou iedere bouwkundestudent zich moeten storten op het circulair ontwerpen. Daarmee bedoel ik het ontwerpen en realiseren van gebouwen zonder onnodige uitputting van grondstoffen, vervuiling van het milieu en beschadiging van ecosystemen. Korter gezegd gaat het om het ontwerpen voor het welbevinden van de mens en de biosfeer, nu en in de toekomst. Ik ben er van overtuigd dat goede architectuur bijdraagt aan geluk!’

PRAKTIJKVOORBEELDEN

Drie projecten illustreren in deze lezing de ontwerpvisie van Broekbakema: kantoorgebouw FTOS Byondis Nijmegen, U-gebouw KVL Oisterwijk en DSM HQ Maastricht. Aan al deze projecten heeft Ruud gewerkt. Hij vertelt over hergebruik van bestaande gebouwen en materialen, adaptieve open plattegronden, losmaakbare gevels en over hoe er verbintenis is gezocht met de lokale cultuurhistorie. Actuele onderwerpen waar studenten in de praktijk zeker mee te maken zullen krijgen.

NIEUWE GENERATIE

‘Bijzonder om weer door de gangen van de TU/e te lopen. Aan mijn studententijd heb ik ontzettend veel goede herinneringen. Als je nu studenten spreekt en hoort waar ze mee bezig zijn, dan is dat allemaal erg herkenbaar. En als je zoals vandaag voor een groep studenten staat, dan realiseer je jezelf dat je aan bijzondere projecten werkt. Het was mooi om via deze lunchlezing kennis te delen en kennis te maken met de volgende generatie architecten. Wie weet zaten mijn toekomstige collega’s in de zaal.’ Aldus Ruud.

Met dank aan alle deelnemers en organisatoren | Cheops | TU Delft | Ruud van Ginneken.

Wil je meer weten over de besproken projecten? Vraag Ruud.

 

Ook het laatste nieuws lezen?