Broekbakema
Broekbakema
rijksmonument transformatie transformation national monument elevatorhuis

Duurzaam Rijksmonument Elevatorhuis is opgeleverd

11 december 2019

De transformatie van het ‘Elevatorhuis’ aan de Parklaan in Rotterdam is opgeleverd! Hiermee is dit jonge Rijksmonument in oude allure teruggebracht en geüpgraded van energielabel G naar A. Dankzij zorgvuldige ingrepen was het mogelijk om het gebouw van de oude Graan Elevator Maatschappij (GEM) als duurzaam multi-tenant gebouw te restaureren terwijl het oorspronkelijke architectonische ontwerp van Michiel Brinkman uit 1909 weer naar voren is gebracht.

Hierbij zijn oud tegelwerk en afwerkingen terug in het zicht gebracht terwijl beschadigingen als karakteristiek element zijn geaccepteerd. Het tongewelf in het midden van het gebouw met glas in lood is- na jaren bedekt te zijn onder een dichte constructie- nu beschermd met een beloopbaar glazen vloer dat daglicht tot in het hart van het gebouw brengt. In de oorspronkelijke gevels is het glas-in-lood voorzien van achterzetramen en is het overige glas vervangen door isolerend HR++ glas. Daarbij is voor de monumentale uitstraling de buitenste ruit als getrokken glas uitgevoerd.

Samen met een verbeterde luchtdichting, hoogwaardig geïsoleerd dak en binnenisolatie op de bovenste verdiepingen is een robuuste thermische schil gecreëerd zonder dat het oorspronkelijke ontwerp bedekt wordt. Dankzij WTW-ventilatie met CO2 sturing en fancoil verwarming/koelunits wordt binnen een aangenaam en gezond binnenklimaat gecreëerd. Bouwfysisch is er volledig uitgegaan van nieuwbouw eisen, waarbij er in het gebouw geen compromissen zijn gemaakt op gebied van comfort. Hiermee is dit jonge Rijksmonument getransformeerd tot een duurzaam en comfortabel multi-tenant gebouw waar het oorspronkelijke ontwerp weer te bewonderen is.

Wilt u meer lezen over dit project? Bezoek dan de projectpagina hier.

Lees hier meer over de expertise van Broekbakema in transformatie van jonge monumenten.

Klik hier voor de website van het Elevatorhuis.