Broekbakema

Onderwijskathedraal van de toekomst

Christelijke Hogeschool Windesheim – Gebouw X

Kenniscirculatie door ontmoeting, studenten van verschillende opleidingen die elkaar inspireren en samenwerken, een gebouw dat duurzaam, transparant en ruimtelijk is, dat laat zien wat er binnen het onderwijs gebeurt en tegelijk een vertrouwde plek vormt. Al deze doelstellingen komen samen in het nieuwe schoolgebouw; Gebouw X.

Architectuur die kenniscirculatie vormgeeft

In Gebouw X, met haar vele visuele relaties en fysieke ontmoetingsplekken, is de kenniscirculatie bijna letterlijk voelbaar. Het gebouw bestaat uit twee vleugels die verbonden zijn door een centraal atrium. De vleugels zijn in hoogte een halve verdieping ten opzichte van elkaar versprongen en gekoppeld met loopbruggen. Deze “split-level”-structuur maakt de verbinding tussen de verschillende lagen van de vleugels heel toegankelijk. Het genereuze centrale atrium geeft ruimte aan verschillende vormen van ontmoeting en heeft zichtlijnen met alle verschillende vloeren. Zonlicht dringt er diep het gebouw in en zorgt samen met de glazen binnenwanden voor een licht en transparant geheel.

Flexibiliteit in functie

Binnen het gebouw moesten verschillende functies een plek kunnen vinden en in de loop der jaren moet het gebouw kunnen meegroeien met de onderwijsambities en diversiteit aan onderwijsvormen van de hogeschool. Het gebouw is nu voornamelijk ingericht met onderwijs maar kan evenzo goed functioneren als een kantoorgebouw. De vaste onderdelen van het gebouw vormen een basis waarbinnen onderdelen voor meer specifieke indelingen en sfeer zorgen. De toekomstgerichte constructie met grote overspanningen voorziet in vloervelden met maximale indelingsvrijheid.

Identiteit en flexibiliteit in interieurontwerp

In het interieurontwerp van Gebouw X staat de sterke identiteit in combinatie met flexibiliteit centraal. De hoofdopzet van het interieur is neutraal. Alle basiselementen van het gebouw zijn wit of heel licht van kleur. Binnen die neutrale opzet zorgen objecten in kleur voor oriëntatiepunten in het gebouw. Deze punten markeren de verkeersroute die door de flexibel indeelbare ruimte heen loopt. De objecten zijn bijvoorbeeld postvakken, pantry’s, balies, vergaderkamers en zitmeubels. In de kernen en overige gesloten ruimten van het gebouw, zoals de toiletten, collegezaal en tv-studio, is het uitgangspunt voor het interieur grijs in combinatie met een accentkleur.

Gebruikers bepalen kleur en sfeer

Het ontwerp van de vaste elementen creëert een thuisbasis en een herkenbare, eigen identiteit. In samenspraak met de gebruikers hebben wanden, schermen, gordijnen, folie’s en tapijten een eigen kleur en grafisch ontwerp gekregen, passend bij het onderwijsgebied. Zo ontstaat er een decor voor plekken in het gebouw met een eigen identiteit en sfeer.

Duurzaamheid als stimulans

Bij het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met duurzaamheid. Daarmee is het gebouw ook op het gebied van duurzaamheid een stimulans voor de gebruikers.

Constructie

De hoofddraagconstructie is gemaakt van beton met een toevoeging van puingranulaat. De vloeren zijn vervaardigd van Bubble Deck vloeren ter besparing van gewicht en materiaal. De kunststof gevel is volledig geprefabriceerd. De prefabricage zorgt voor een schoon productieproces en garandeert een kwalitatief hoogstaand eindproduct.

Energie

De isolatie van de gevels hebben een zeer hoge isolatiewaarde. De energiezuinige warmtepomp, het energiebesparende ‘warmtewiel’ in de luchtbehandelingsinstallatie en de HF-armaturen met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie zorgen voor energiebesparing en garanderen tegelijkertijd een comfortabel binnenklimaat. Zuinige toiletten beperken het gebruik van drinkwater en hemelwater van het dak wordt weggeleid naar het oppervlaktewater.

Materiaalgebruik

Met betrekking tot de detaillering en materiaalkeuzen is intensief overleg gevoerd met de facilitaire dienst om zo te komen tot een duurzaam en onderhoudsvriendelijk gebouw. Hierbij is een onderscheid aangebracht tussen de vaste gebouwdrager en het meer flexibele inbouwpakket. De greencalc-score bedraagt voor het gebouw 265 (inclusief groene stroom); het meest duurzame A label.

Gebouw X is verkozen tot Gebouw van het Jaar 2011.


Project
Christelijke Hogeschool Windesheim, BNA Gebouw van het jaar 2011

Plaats
Zwolle, Nederland

Opdrachtgever
Christelijke Hogeschool Windesheim Zwolle

BVO
25540 m2

Start ontwerp
2008

Oplevering
2010

Type opdracht
Ontwerp t/m uitvoering, inclusief directievoering, ontwerp Masterplan en Interieur

Architect
Ir. Aldo Vos; Ir. Pim Pompen; Ir. Meindert Booij; Cees Schott AvB; Ir. Tessa Barendrecht

Projectcoördinator
Ir. Willeke van de Groep

Technisch ontwerper
Bouke den Ouden

Omschrijving
Hogeschool domeinen Journalistiek en Economie met twee sportvelden, restaurant, parkeergarage met 260 pp en fietsenstalling voor 600 fietsen

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer over de case Christelijke Hogeschool Windesheim – Gebouw X.

Ir. Aldo Vos

Architect directeur en lid management team

Email

Deel deze pagina

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.