Broekbakema
Broekbakema

Solar Technology Lab van DSM

Sittard-Geleen, Nederland

2013-2017

Hoe realiseer je voor startende bedrijven een hoogwaardige werkomgeving voor onderzoek en productie in een betaalbaar gebouw? Broekbakema heeft voor Brightlands Chemelot Campus flexibele en efficiënte onderzoeksfaciliteiten ontworpen, die inmiddels in gebruik zijn genomen als thuisbasis voor innovatie.

Aan de rand van de groene campus in Sittard-Geleen ligt de Pilot Plant Area. In deze herontwikkelingszone zijn proeffabrieken en ontwikkelcentra gerealiseerd, waar innovatieve processen worden opgeschaald naar productie testopstellingen. In navolging van Pilot Plants Zuid is aan de oostzijde van de onderzoekcampus een Solar Technology Laboratorium gerealiseerd voor DSM Advanced Solar (DAS). DAS ontwikkelt en onderzoekt efficiënte materiaaloplossingen voor zonnepanelen. In het STL wordt kennis verworven om het gebruik van deze materialen op industriële schaal op een efficiënte manier mogelijk te maken.

Het gebouw bevat aan de campuszijde kantoorruimtes en diverse laboratoria. In de geconditioneerde testruimte, die aan de logistieke achterzijde is gelegen, is een box-in-box cleanroom gerealiseerd met speciale geconditioneerde omstandigheden en extra grote ventilatiecapaciteit.

Het Solar Technology Lab van DSM Advanced Solar is onderdeel van Brightlands Chemelot Campus te Sittard-Geleen, waarvan Broekbakema de stedenbouwkundige supervisor is.

Architect:
Erik van Eck MArch
Ir. Ronald Hoogeveen
Ir. Ruud van Ginneken

Projectcoördinator:
Ing. Maurice Knook

Technisch Ontwerper:
Bouke den Ouden