Broekbakema
Broekbakema

Pilot Plants verzamelgebouw Zuid

Sittard-Geleen, Nederland

2013-2017

Hoe realiseer je voor startende bedrijven een hoogwaardige werkomgeving voor onderzoek en productie in een betaalbaar gebouw? Broekbakema heeft voor de Brightlands Chemelot Campus flexibele en efficiënte onderzoeksfaciliteiten ontworpen, die inmiddels in gebruik zijn genomen als thuisbasis voor innovatie.

Aan de rand van de groene campus in Sittard-Geleen ligt de Pilot Plant Area. In deze herontwikkelingszone zijn proeffabrieken gerealiseerd, waar innovatieve processen worden opgeschaald naar productie testopstellingen. In Pilot Plants Zuid zijn verschillende proeffabrieken samengebracht in één multi-tenant gebouw. Iedere Pilot Plant bevat een control room, laboratorium ruimtes en kantoorruimtes die aan de campus zijn gelegen. Vanuit deze ruimtes wordt het productieproces van materialen in de testhallen ontwikkeld, gemonitord en verbeterd. De testhallen liggen aan de achterzijde van het gebouw waar zich buiten de logistieke pleinen bevinden. Voor ieder gebouwdeel is de goedkoopst mogelijke constructiemethode gecombineerd met een strakke detaillering van sobere afwerkingsmaterialen.

In plaats van het realiseren van vrijstaande gebouwen, is door Broekbakema gekozen voor het aan elkaar schakeren van de Pilot Plants. Hierdoor is het complex energiezuiniger, wordt het grondoppervlak optimaal benut en is het gebouw beter voorbereid op toekomstig veranderend gebruik. Dit laatste dankzij de mogelijkheid tot eenvoudige inwendige aanpassingen. In het complex zijn de bedrijven en instituten Synvina, Technoforce, Sappi, SABIC en InSciTe gehuisvest. De individuele wensen van iedere gebruiker zijn in het ontwerp verwerkt. Zo zijn er in sommige hallen box-in-box oplossingen ontworpen met geconditioneerde omstandigheden.

De Pilot Plants zijn onderdeel van Brightlands Chemelot Campus te Sittard-Geleen, waarvan Broekbakema de stedenbouwkundige supervisor is.

Architect:
Erik van Eck MArch
Ir. Ronald Hoogeveen
Ir. Ruud van Ginneken

Projectcoördinator:
Ing. Maurice Knook

Technisch Ontwerper:
Bouke den Ouden