Broekbakema
Broekbakema

IKC De Bollenstreek

Innovatieve integratie van installaties en draagconstructie

Omgeven door veel groen in een rustige woonwijk van Lisse ligt het Integraal KindCentrum (IKC) De Bollenstreek. Deze bijzondere houten school biedt onderdak aan speciaal basisonderwijs, jeugdhulpverlening, een buitenschoolse kinderopvang en twee sportzalen. Door installaties en draagconstructie slim te integreren en veel aandacht te besteden aan detail en afwerking, is een veilige educatieve omgeving gecreëerd die aansluit bij de belevingswereld van de jonge gebruikers.

Speciaal onderwijs vraagt om speciaal ontwerp

Visuele rust en geborgenheid spelen een grote rol bij het ontwerp van IKC De Bollenstreek. De houten school ligt aan de rand van de Poelpolder en is omgeven door veel groen en water. De hoefijzervorm van het gebouw omarmt het schoolplein waar de leerlingen zich ’s morgens verzamelen. De centrale rondgang met veel glas maakt dat er op een natuurlijke wijze sociale controle is op het entreeplein. De lesruimten zijn georiënteerd op het Noorden; koel licht zonder veel fluctuatie en schaduwwerking komt ten goede aan een prikkelarme lesomgeving. De lokalen kijken uit op een mooie bomenrij aan een dijk en hebben allen een Frans balkon om het contact met de groene omgeving te versterken.

In de gemeenschappelijke ruimten zijn afgeronde vormen en tactiele materialen gebruikt die aansluiten bij de beleving van de leerlingen. Omdat veiligheid, rust en geborgenheid een hoofdrol spelen in het ontwerp, is bewust gekozen voor een afwerking met zoveel mogelijk natuurlijke materialen als hout, wolvilt en een kurkgietvloer. Allerlei vormen van ‘herrie’, zowel akoestisch als visueel, hebben we vermeden in ons ontwerp. We hebben contrasten in kleuren en materialen zo klein mogelijk gehouden en daarbij gekozen voor koele kleurtonen.

Zelf-ontworpen unieke houtconstructie

Niet alleen de afwerkingen zijn van hout, echter de gehele draagconstructie is als onderdeel van het concept in hout uitgevoerd. Door de gecombineerde eis om binnen het bestemmingsplan te blijven (maximaal 7m hoog) én Frisse Scholen Klasse B te halen (vrije verdiepingshoogte van 3.2m) werd samen met Woodteq een unieke houten kanaalplaatvloer ontwikkeld. Deze kanaalplaatvloer dient niet alleen als constructieve onderlaag, maar is ook functioneel als het gaat om akoestiek, installaties en verlichting. De geperforeerde onderplaat van de vloer is tegelijk ook de afwerking. Door de volledige integratie van verlichting en luchtbehandeling in het vloerpakket ontstaat een strak en rustig houten plafond dat veel sfeer en geborgenheid biedt.

Installaties en Constructie ineen – Ruwbouw is Afbouw

De houten kanaalplaatvloeren zijn zo dun mogelijk gedimensioneerd. Voor akoestiek en verse lucht zijn er in de onderplaat perforaties aangebracht. In het geval van akoestische perforaties zijn de kanalen van binnen opgevuld met steenwol. Per lesruimte worden 18 geperforeerde kanalen gebruikt voor akoestiek en 2 voor luchttoevoer.

Om horizontale kanalen in de houten school te vermijden, is gekozen voor een decentraal luchtbehandelingssysteem per lokaal met warmteterugwinning. Zo hoeven enkel verticale schachten te worden ingebouwd achter de toiletten in elk lokaal om lucht naar buiten af te voeren. Toevoer gebeurt via de perforaties in de onderplaat van de vloer naar de lesruimte. Lucht wordt afgezogen via een plenum in een klein verlaagd plafond in een zone tussen lesruimte en gang. Hier bevinden zich toiletten, stiltewerkplekken en overlegruimten. Door alle klaslokalen te oriënteren op het Noorden, wordt voorkomen dat verdere actieve koeling nodig is: door vloerverwarming en koeling in de dekvloer op te nemen wordt voldaan aan de warmtebehoefte. Dit systeem is gekoppeld aan een warmtepomp met Warmte- en Koudeopslag (WKO) waardoor het totale energieverbruik drastisch gereduceerd is.

case houten school
Project
Integraal KindCentrum De Bollenstreek
Locatie
Lisse, Nederland
BVO
2500m²
Start Ontwerp
2014
Oplevering
2017
Architect
Ir. Aldo Vos; Ir. Tessa Barendrecht
Projectcoördinator
Markus Freigang
Beschrijving
Multifunctionele Brede School met speciaal basisonderwijs, jeugdhulpverlening, een BSO en sportzalen.

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • ir. Aldo Vos
  • Architect directeur

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.