Broekbakema
Broekbakema
parklaan

Transformatie van drie jonge monumenten op rij aan historische Parklaan

11 december 2020

Voor de derde keer op rij hebben we een jong monument getransformeerd aan de historische Parklaan in Rotterdam. In het gebouw (nummer 12) zijn appartementen gekomen. Nog maar kortgeleden transformeerden we twee aangrenzende gebouwen. Eén daarvan is het monumentale en bekende Elevatorhuis. Dit statige Rijksmonument huisvest sinds een jaar diverse kantoren.

Historische gebouwen
We hebben een speciale band met deze historische en prachtige plek. Aan de Parklaan nummer 8 ontwierp Michiel Brinkman ruim 100 jaar terug het kantoorgebouw voor de Rotterdamse Graan Elevator Maatschappij. Hij is één van de voorgangers van ons bureau.

Transformatie
Dit jonge monument transformeerden we vorig jaar tot een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw. De aangrenzende stadswoning (nummer 10) en appartementen (nummer 12) komen daar nu bij. Het aanzicht op de drie statige en monumentale voorgevels versterkt de allure van dit historische stukje Parklaan.

Duurzaamheid
Parklaan 8 kreeg een forse upgrade naar het energielabel A. Dankzij achterzetramen (bij het glas-in-lood) en HR++ glas. De bovenste verdiepingen gaven we een thermische schil met luchtdichting, hoogwaardig geïsoleerd dak en binnenisolatie. De WTW-ventilatie met CO2-sturing en fancoil verwarming/koelunits zorgen voor een gezond binnneklimaat. De andere twee monumenten aan de Parklaan hebben nu ook het energielabel A (eerst H).

Parklaan-gebied
De laan is – samen met de Veerhaven – één van de weinige locaties die tijdens de oorlog intact bleef. In totaal is hebben we hier nu vier monumenten getransformeerd in dit historische gebied. Eerder restaureerden we drie andere monumenten aan de Parklaan. Die hebben we uiteindelijk ook gerenoveerd en getransformeerd tot het Belasting & Douane Museum en het Scheepvaarthuis.

Wilt u meer lezen over ons project? Bezoek de projectpagina hier.

Bezoek de webpagina van het Elevatorhuis hier.