Broekbakema

ashram
1 maart 2021

Omgevingsvergunning ingediend voor Ashram College in Alphen aan den Rijn

Het is de tweede keer dat we een schoolgebouw voor het Ashram College ontwerpen. Een grote scholengemeenschap van maar liefst 1.200 leerlingen. De “kleinschalige eenheden” in het gebouwontwerp geven de leerlingen straks een huiselijk gevoel. “Thuis in de wereld”, zoals de school dat zelf noemt.

Wat hebben we met veel plezier aan de bouwaanvraag gewerkt voor Ashram Alphen. Ook dankzij de inbreng van leerlingen, docenten en de buurt. We werken momenteel verder aan het technisch uitwerken van ons ontwerp. Het gebouw gaat in 2023 open. Eerder werkten we aan de Nieuwkoopse locatie die in 2020 openging.

Een gebouw dat verbindt
Het schoolgebouw krijgt een “centrale straat” met aula. Via een brede trap loopt de straat door naar de bovenverdiepingen met lesdomeinen (oa. Science en Art). Vanuit elke verdieping kijk je uit over de aula in het lichte atrium. We wilden een gebouw dat de domeinen op een natuurlijke manier verbindt. De aula en “verbindingsstraat” werken als verbindende elementen.

Overzichtelijke inrichting
De domeinen hebben straks elk hun eigen “adres”. Leerlingen vinden zo snel hun weg in het gebouw.
Langs elk domein ligt een leerplein. Voor leerlingen die zich even rustig willen terugtrekken. Hier is geen doorloop naar andere domeinen. Terwijl op de verbindingsstraat met de aula juist weer volop plek is voor spontane of georganiseerde ontmoeting.

“Expressieve” uitstraling
In het interieur komen expressiewanden. Ze bieden plek voor het creatieve werk van leerlingen. Direct bij binnenkomst in het gebouw is het houten podium met afgeronde vormen een ‘eyecatcher’. Dankzij houten- en lichte materialen geeft het interieur een geborgen gevoel. Het “expressieve” zie je overigens ook buiten. Op bijzondere plekken zoals de ingang en aula zijn in de gevel speelse elementen verwerkt.


Multifunctionele daktuin
De “verbindingsstraat” eindigt boven bij een daktuin. Hier ligt ook de “green office”. Een plek waarmee docenten en leerlingen elkaar bewust willen maken van duurzaamheid. De daktuin is niet alleen geschikt voor educatie (biologieles), maar ook bedoeld om te ontspannen of bewegen. De tuin ligt op het dak van de drie gymzalen en het L-vormige gebouw dat ook nog een andere kleine school huisvest. Aangrenzend komen de docentenruimten en backoffice van de school.

Duurzaamheid
Het schooldak wekt zonne-energie op. Ook krijgt het gebouw warmtepompen. Dankzij het gebruik van beton in het dak en de gevels is de opwarming zomers beperkt. Frisse lucht is onmisbaar voor een gezond binnenklimaat. De ramen kunnen overal gewoon open. Door het gebouw heen is overal veel daglicht met maximaal zicht van binnen naar buiten op de bomen. In de materiaalkeuze letten we op een minimum aan schadelijke stoffen. Bovendien zorgen we voor hergebruik van materialen uit het oude gebouw.

Bekijk hier de projectpagina van het Ashram College Alphen met meer beelden.

Wil je meer weten over het Ashram College? Lees dan het artikel van Alphens hier.

Deel deze pagina