Broekbakema

ashram
1 March 2021

Building permit submitted for Ashram College in Alphen aan den Rijn

It is the second time that we are designing a school for the Ashram College, a large community of 1.200 pupils. The small units of our design will give the pupils a homely feeling. “At home in the world”, as the school calls this.

We enjoyed working on the building permit of the Ashram Alphen. Also because pupils, teachers and the neighborhood gave their input to the design. Currently we are continuing on developing the technical design phase. The school is expected to open in 2023. Earlier we had the pleasure of working on the Ashram College in Nieuwkoop, which opened in 2020.


A building that connects
Het schoolgebouw krijgt een “centrale straat” met aula. Via een brede trap loopt de straat door naar de bovenverdiepingen met lesdomeinen (oa. Science en Art). Vanuit elke verdieping kijk je uit over de aula in het lichte atrium. We wilden een gebouw dat de domeinen op een natuurlijke manier verbindt. De aula en “verbindingsstraat” werken als verbindende elementen.

Overzichtelijke inrichting
De domeinen hebben straks elk hun eigen “adres”. Leerlingen vinden zo snel hun weg in het gebouw.
Langs elk domein ligt een leerplein. Voor leerlingen die zich even rustig willen terugtrekken. Hier is geen doorloop naar andere domeinen. Terwijl op de verbindingsstraat met de aula juist weer volop plek is voor spontane of georganiseerde ontmoeting.

“Expressieve” uitstraling
In het interieur komen expressiewanden. Ze bieden plek voor het creatieve werk van leerlingen. Direct bij binnenkomst in het gebouw is het houten podium met afgeronde vormen een ‘eyecatcher’. Dankzij houten- en lichte materialen geeft het interieur een geborgen gevoel. Het “expressieve” zie je overigens ook buiten. Op bijzondere plekken zoals de ingang en aula zijn in de gevel speelse elementen verwerkt.

Multifunctionele daktuin
De “verbindingsstraat” eindigt boven bij een daktuin. Hier ligt ook de “green office”. Een plek waarmee docenten en leerlingen elkaar bewust willen maken van duurzaamheid. De daktuin is niet alleen geschikt voor educatie (biologieles), maar ook bedoeld om te ontspannen of bewegen. De tuin ligt op het dak van de drie gymzalen en het L-vormige gebouw dat ook nog een andere kleine school huisvest. Aangrenzend komen de docentenruimten en backoffice van de school.

Duurzaamheid
Het schooldak wekt zonne-energie op. Ook krijgt het gebouw warmtepompen. Dankzij het gebruik van beton in het dak en de gevels is de opwarming zomers beperkt. Frisse lucht is onmisbaar voor een gezond binnenklimaat. De ramen kunnen overal gewoon open. Door het gebouw heen is overal veel daglicht met maximaal zicht van binnen naar buiten op de bomen. In de materiaalkeuze letten we op een minimum aan schadelijke stoffen. Bovendien zorgen we voor hergebruik van materialen uit het oude gebouw.

Bekijk hier de projectpagina van het Ashram College Alphen met meer beelden.

Wil je meer weten over het Ashram College? Lees dan het artikel van Alphens hier.

Share this page