Broekbakema
Broekbakema

Nieuwe ABN AMRO-thuisbasis: de cirkel is rond!

23 oktober 2023

In de jaren 80 maakte Broekbakema een vooruitstrevend ontwerp voor het ABN AMRO-kantoor in Amsterdam-Zuidoost. Nu precies 35 jaar later is dat opnieuw gebeurd. Dit keer voor de transformatie van het markante gebouw dat straks helemaal klimaatbestendig de toekomst in gaat. Aan de Foppingadreef is de bouw gestart en daar zijn we maar wat trots op. De cirkel is rond!

AANWINST VAN TOEN EN NU
Met het kantoor was Amsterdam destijds een structuralistisch en markant gebouw rijker. De nieuwe thuisbasis voor 11.000 medewerkers is ook nu weer een flinke aanwinst voor het bedrijf en de lokale buurtgemeenschap in Amsterdam Zuidoost.

EÉN MET DE BUURT
Op de eerste plaats als inspirerende werk- en ontmoetingsplek van 98.000 vierkante meter met groene pleinen en publieksfuncties voor kunst- en cultuur en sociaalmaatschappelijk gebruik. Kortom, één met de buurt en de community aan de Foppingadreef.

GRENSVERLEGGEND CIRCULAIR 
De ABN AMRO thuisbasis heeft een circulair ontwerp van formaat. Van het bouwmateriaal uit het oorspronkelijke gebouw wordt 70.000 vierkante meter hergebruikt. De nieuwe materialen zijn grotendeels onbewerkt, demontabel en dus makkelijk herbruikbaar. Het energieverbruik is zelfs 30 kWh per vierkante meter lager is dan de 50 kWh-norm uit het internationale klimaatakkoord.

We bedanken opdrachtgever Edge en ABN AMRO voor de inspirerende samenwerking!

Lees meer over dit project.