Broekbakema
Broekbakema
Erik van Eck

Kantoorgebouwen kunnen alleen verder als ‘social hub’

7 september 2021

Alles draait om ‘quality time’ voor samenwerking en ontmoeting

Sinds de lockdowns weet ik het zeker. Thuis werk ik het lekkerst door. Natuurlijk miste ik m’n collega’s. Ik zie ernaar uit ze weer te ontmoeten. Ook nu iedereen terug is van vakantie. ‘Back to office’. Pas kreeg ik de vraag of ik met corona anders aankijk tegen het ontwerpen van kantoorgebouwen. Heel eerlijk? Eigenlijk niet. Ik geloof in de kracht van tijdloze architectuur. Het recept daarvoor is vrij eenvoudig en zelfs pandemiebestendig.

‘BACK TO NATURE’ IN CORONATIJD
Haal de natuur naar binnen in gebouwen. Nu geef ik toe dat ik zelf heel graag buiten kom. Ik doe in de natuur bijvoorbeeld aan hardlopen. Heel Nederland ging met corona massaal ‘back to nature’. Buiten socializen was het veiligst en een welkome afwisseling. De andere voordelen van een extra ommetje of hardlooprondje wisten we natuurlijk al. Je voelt je simpelweg energieker, rustiger en gezonder. Corona was een goede wake-up call.

NATUURLIJKE WERKOMGEVING
We zijn graag in onze natuurlijke habitat. Op natuurlijke plekken voelen we ons thuis. Dan functioneren we ook simpelweg het beste. Daarom geef ik elk kantoorgebouw zoveel mogelijk van dat gevoel mee. Toch kom je zulke ‘natuurlijke’ werkomgevingen nog maar weinig tegen. Een doorsnee werkvloer zit tot de nok toe vol. Kantoren zijn krap bemeten met werkplekken. Dat lijkt efficiënt. Het tegendeel is waar. Onderzoek wijst al langer uit dat zo’n omgeving voor veel mensen relatief onproductief en zelfs ongezond is.

PANDEMIEBESTENDIG
Corona drukt organisaties nu met de neus op de feiten. We moeten terug naar een natuurlijke werkomgeving. Al decennialang zet ik me in voor ‘gezonde’ kantoren. Daarvoor gebruik ik natuurlijke elementen, zoals extra ruimte voor ontmoeting met veel daglicht, schone lucht, goede akoestiek en groen. Daarvan wordt een gebouw tijdloos, duurzaam en zelfs pandemiebestendig. Want niets is zo robuust als de natuur. Mooier dan de natuur kun je bovendien niet ontwerpen.

KANTOREN VERDER ALS SOCIAL HUBS
Zo’n omgeving inspireert ook veel meer. Daarvoor komen mensen ook pas echt weer naar kantoor. Want één ding weten we na Corona heel zeker. Het scherm- en concentratiewerk gaat net zo goed thuis en misschien nog wel beter ook. Mensen willen voortaan nog maar gemiddeld vijftig- tot zestig procent van hun werkweek naar kantoor, vooral voor samenwerking en ontmoeting. Ik voorzie dat kantoorgebouwen zich nog meer gaan ontpoppen tot ‘social hubs’. Het gebouw als middelpunt van een organisatie waar we samenwerken en socializen – zoals het clubhuis van een sportvereniging of het eeuwenoude centrale plein van een stad.

QUALITY TIME VOOR MEDEWERKERS

Het woord kantoor was trouwens sowieso al gedateerd. Afkomstig van het Franse woord comptoir betekent het ‘plek voor administratieve handeling’. ‘Quality time’ voor samenwerking met collega’s wordt het nieuwe normaal op de werkvloer. Werkomgevingen moeten daar ook echt naar zijn – met inspirerende ruimtes voor ontmoeting, kennisuitwisseling en co-creatie. Het letterlijk meebouwen aan zulke communities en gebouwen voelt voor mij als de normaalste zaak van de wereld. Dat is niet alleen een verantwoordelijkheid van werkgevers maar ook van architecten.

CREËER EXTRA ‘SOCIAL’ VIERKANTE METERS
De transformatie van bestaande kantoorgebouwen tot ‘social hubs’ vraagt een andere mindset. Creëer extra ‘social’ vierkante meters voor ontmoeting. Zet ook drastisch meer groen in op de werkvloer. Want dat heeft grote voordelen, zoals onderzoeker Tia Hermans van Wageningen University & Research dit voorjaar uitlegde in ons webinar over vitaliteit op de werkvloer. ‘Social hubs’ vereisen extra vierkante meters voor ontmoeting en co-creatie. Dat betekent investeren. De kosten gaan voor de baten uit. Zulke gebouwen betalen zich uiteindelijk uit in meer gezondheid-, vitaliteit-, kennisinnovatie- en ‘employee engagement’ van medewerkers. Einstein zei het al; we kunnen onze problemen niet oplossen met de denkwijzen die het hebben veroorzaakt.