Broekbakema
Broekbakema

Een compleet nieuw schoolgebouw circulair bouwen?

8 mei 2024

Hoe creëer je een splinternieuw schoolgebouw zonder materialen uit het oude gebouw ongebruikt te laten? Het antwoord op deze vraag is voor ons duidelijk. Hergebruik. Materialen een tweede leven geven. Een mooi voorbeeld hiervan is het Ashram College in Alphen aan den Rijn.

Het Ashram College ademt één en al hergebruik. De houten latten uit plafonds van het oude gebouw zijn hergebruikt voor de wandbekleding in het nieuwe gebouw. Ook is de gymzaalvloer nu gebruikt als vloer in het dramalokaal en heeft de glazen vouwwand uit de personeelsruimte, nu een plekje in de green office. Hier kunnen leerlingen creatief aan de slag met groenprojecten en wordt bewustwording voor duurzaamheid gestimuleerd. Verder zijn klimrekken uit de gymzaal hergebruikt en wordt de bestrating en hekwerken op het nieuwe schoolplein gebruikt.

   
Een ander belangrijk aspect dat we toepassen is het creëren van een gezond binnenklimaat. We hebben ons verplaatst in de gebruiker. We wilden de leerlingen een huiselijke sfeer meegeven en ontmoeting en ontwikkeling stimuleren. Dit hebben we gedaan door veel natuurlijke kleuren en materialen te verwerken. Al de opmaat gemaakte meubels zijn bijvoorbeeld van biobased materiaal. Maar ook door diverse aula’s en leerpleinen met elkaar te verbinden zorgen we voor ontmoeting en creëren we een plek voor ontwikkeling. Ook wel de ‘verbindingsstraat’ genoemd.

Komende tijd wordt het bestaande schoolgebouw gesloopt, waardoor het terrein voor het nieuwe schoolplein vrijkomt. Zodra de nieuwe hoofdingang in gebruik kan worden genomen, word je verwelkomd door de prachtige groene patio die behouden is gebleven van de oude school.

Vanaf volgende week krijgen ruim 1200 leerlingen voor het eerst les in hun nieuwe school. Wat een mooi proces. Van ontwerp naar realisatie.