Broekbakema
Broekbakema

Hoe houd je een dierentuin met 21 rijksmonumenten maatschappelijk relevant?

2 november 2023

Directeur Erik Zevenbergen van Diergaarde Blijdorp maakte gisteren de nieuwe koers bekend van de dierentuin. Tijdens onze kennistafel ‘concessieloos verduurzamen’ gaf hij deelnemers vorige week een ‘sneak preview’ met inspirerende inzichten:

1.     Toekomstbestendig en relevant blijven vanuit een nieuwe rol met een oprechte roeping en impactvolle maatschappelijke missie (behoud plant- en diersoorten). Bekijk hier de nieuwe koers.

2.     Het belang van ondernemerschap: hoe je nieuwe inkomstenbronnen creëert met een passie voor monumenten en toewijding aan het behoud ervan.

3.     Het herstel van publieksfuncties uit het oorspronkelijk ontwerp (gesamtkunstwerk Sybold van Ravesteijn) om maatschappelijke waarde te creëren voor de stad.

4.     Proeftuin durven zijn voor de verduurzaming van gebouwen en de lat zo hoog mogelijk leggen.

Na deze start in de Theeschenkerij van Diergaarde Blijdorp kwam iedereen oren en ogen tekort tijdens de rondleiding. Duurzaamheidsadviseur Melanie Bloem en onze partner-directeur Marius Voets (Broekbakema) deelden hun visie en ervaring met de verduurzaming, renovatie en transformatie in Diergaarde Blijdorp. Uiteraard wist Kees Rouw – Sybold van Ravesteijn-kenner – alle historische context te geven.

Terug aan tafel gingen alle drie dieper in op:

  • Hoe je zoveel mogelijk kunt leren van het oorspronkelijk ontwerp
  • Integraal verduurzamen en duurzame energievoorziening
  • Waarom snelle toepassing van technologische innovaties zo belangrijk is ook in partnership met kennisorganisaties en energiebedrijven
  • Hoe je met dilemma’s omgaat: kiezen voor herstel van oorspronkelijke architectuur, reconstructie of juist de technische aspecten en materialen conserveren

Bedankt alle deelnemers voor jullie grote opkomst en de onderlinge kennisuitwisseling!
En uiteraard Erik Zevenbergen, Diergaarde Blijdorp, we zijn trots dat we al langer onze bijdrage mogen leveren aan jullie toekomstambities.

Lees hier meer over het behoud van de Rijksmonumenten:
Rivièrahal
Lotusserre en Leeuwenverblijf
Dikhuidenvleugel 
Bergdierenrots
Koedoeknoop