Broekbakema
Broekbakema
Blog Renze duurzaamheid en welzijn

Blog: Hoe ik de kracht van samen en communities ontdekte

28 februari 2023

Door Renze Evenhuis:

Partner-directeur worden bij Broekbakema? Het is een prachtige stap die ik in januari heb mogen maken waar ik ontzettend trots op ben. Maar eerlijk is eerlijk, dit was geen onderdeel van mijn plan toen ik 14 jaar geleden voor het eerst binnenliep bij Broekbakema. Tuurlijk, ik begon aan een prachtige kans bij een gerenommeerd bureau – ik had er zin in. Maar na zo’n jaar of twee zou ik mijn eigen architectenbureau opstarten. Want alleen op die manier kon ik mijn ambities voor een duurzame wereld waarmaken, dacht ik. Daar zat ik compleet naast.

Impact maken

‘Papa, waarom hebben wij ook alweer geen eigen auto?’, mijn 6-jarige zoontje kijkt me vragend aan. Mijn ambities voor een duurzame wereld zijn belangrijk voor mij en dat bespreken we thuis vaak. En het kan ook gewoon. Treinen en deelauto’s brengen mij prima van a naar b, vegetarisch eten wordt steeds makkelijker gemaakt en duurzame kledingmerken zijn allang niet stoffig meer. Mijn duurzame ambities neem ik ook mee in mijn werk. Ooit wilde ik een verschil maken als zelfstandig architect. Inmiddels zie ik dat je impact altijd groter is als met een team samenwerkt. En het nog leuker ook!

Vertrouwen geeft energie

Ik ben in een gekke tijd begonnen bij Broekbakema en mede daardoor heb ik een snelle ontwikkeling gemaakt. Het was eind 2008, de kredietcrisis brak uit en helaas moest de ene na de andere collega noodgedwongen weg. Voor de rest van het team was het flink aanpoten en onder meer daarom kreeg ik al snel van Jan van Iersel, oud architect-directeur, het vertrouwen om FTOL te helpen ontwerpen, een R&D gebouw dat we in sneltreinvaart opgetrokken. Dat was zo’n leerzaam en goed proces, van dat vertrouwen pluk ik nog steeds de vruchten. Daarom geef ik nu op mijn beurt vertrouwen aan de mensen met wie ik samenwerk. Ik merk dat dit energie, veerkracht en werkplezier geeft. Neem nou laatst, toen een project helaas niet doorging. Dan vind ik het leuk om samen met collega’s te bedenken wat we wél kunnen doen met het ontwerp, op een andere plek of in een andere vorm. Want voor een goed idee is altijd plek.

Misverstand in R&D-sector

De ontwikkeling van FTOL was ook de start van mijn specialisatie in lab- en cleanroomontwerp voor de R&D-sector. Juist hier valt nog veel winst te behalen op vlak van duurzaamheid. In de wereld van R&D en productie leeft bijvoorbeeld nog steeds het misverstand dat circulair bouwen een extra kostenpost is, terwijl je juist veel kunt besparen en het onderhoud kunt vereenvoudigen. Ook is het mogelijk om in de labs- en cleanrooms een fijne werkplek te creëren. Door bijvoorbeeld meer daglicht toe te voegen en door een efficiënt werkproces te ontwerpen waar oog is voor welzijn van mensen. Dat levert aan alle kanten winst op, voor werknemers, organisaties en het milieu. Bij ASML, Wacker en Byondis vind je daar voorbeelden van. Die kansen deel ik ook graag met toekomstige opdrachtgevers.

Bouwen aan de toekomst

Dat ik dat nu in de rol van partner-directeur mee kan sturen aan de koers van Broekbakema vind ik een eer. En samen met Erik, Aldo en Marius is dit ook gewoonweg geweldig leuk. Hoe ik die toekomst zie? Tja, een stuk groener ieder geval. Ik zie aan alles dat de wereld klaar is om duurzaamheid, en daarmee ook het welzijn van mensen te omarmen. En hoe we dat gaan doen? Terwijl ik aan mijn keukentafel zit te typen aan dit stuk, kijk ik naar mijn kinderen die druk in de weer zijn met houten speelblokken en denk; zo bouw je aan een betere toekomst: samen en met plezier!

Renze Evenhuis
Architect directeur