Broekbakema
Broekbakema
Blog Marius duurzaamheid

Blog: Circulariteit is soms als doortrappen met tegenwind

23 februari 2023

Door Marius Voets:

Ik fiets elke dag naar kantoor, door weer en wind. Nu telde mijn fietscomputer deze week precies 50.000 kilometer aan ritjes op en neer naar Rotterdam. Laat dit nou precies de dag zijn dat ik bij de notaris zat voor het formeel maken van mijn nieuwe rol als partner-directeur bij Broekbakema. Het liet me niet los. Wat is m’n wereld veranderd sinds al die kilometers achter het fietsstuur. Nu zit ik als partner ook aan het stuur bij Broekbakema. Ik ben benieuwd hoe de wereld eruitziet na de volgende 50.000 km. Wat mij betreft is elk gebouw in Nederland dan voor 200% circulair.  

Kentering bouw

Ik wil natuurlijk het verschil maken voor de toekomst van het bedrijf. Het is een fantastische uitdaging om samen met Erik, Aldo en Renze partner te zijn. Maar persoonlijk wil ik vooral impact maken op de transitie naar circulariteit in de bouw en de wereld van transformatie. Die kentering is heel urgent. Er wordt nog te vaak op de ‘oude’ manier gewerkt terwijl we als mensheid het gros van de grondstoffen hebben uitgeput. Elk gebouw daarvan is er eentje te veel in de komende 20 jaar.

Stoppen met oude gewoontes

Begrijp me goed, ik heb echt niet alle antwoorden. Maar ik ben wel bereid om met vallen en opstaan en werkenderwijs te leren. Ik hoop dat iedereen in de bouw en architectuur daarvoor tekent. We schrijven nu echt geschiedenis met z’n allen. Zelf wil ik bij elk project wat dat betreft een daad stellen. Dat doe ik al langer. Het betekent ook zoveel mogelijk stoppen met oude gewoontes, zoals slopen op de automatische piloot. De nieuwe standaard zeg maar. Alleen dan kan circulariteit en hergebruik binnen 20 jaar volledig geïntegreerd zijn in transformatie- of nieuwbouwprojecten.

Gedrevenheid betere wereld

Eigenlijk was het er tijdens mijn tijd op de MTS al om te doen. Toen viel ook het kwartje; ik wil architect worden. Zo kan ik een steentje bijdragen aan een betere wereld, bedacht ik me toen. Dat gevoel kan ik nog zo goed terughalen. Er volgden jaren studie, zaterdagopleiding ook, en uiteindelijk de Academie voor Bouwkunst. Een droom kwam uit. Ook al kwam die architectentitel mij zeker niet aan waaien, spijt heb ik er geen seconde van gehad. Dat ik nu me al zo lang thuis voel bij Broekbakema is ook geen toeval. Mijn collega’s hebben diezelfde gedrevenheid, ook voor een mooiere wereld. We delen dezelfde waarden en toekomstvisie met oog voor mensen en relaties. Om samen een betere wereld te bouwen – in co-creatie. Geloof me, dat is bij ons echt geen papieren werkelijkheid. Het wordt doorleefd en waargemaakt. En dat voelde op dag 1 al als thuiskomen.

Transformatie voor welzijn mensen

Tijdens mijn studie had ik al iets met het welzijn van mensen, mijn afstudeerproject ging er ook over. Denk je aan mensen, dan denk je wat mij betreft automatisch aan hun gezondheid en duurzame oplossingen. Neem nou hout. De geur alleen al doet al zoveel met je, het heeft iets rustgevends. Als je je dit realiseert, dan ga je het hout laten zien in je ontwerp, zodat de gebruiker ten volle van de voordelen geniet. Mensgericht ontwerpen is nog zoveel meer. We voelen onszelf als individu graag onderdeel van een groter geheel. Daarvan maken historie en geschiedenis ook deel uit, zonder verleden geen heden. Een goed transformatie biedt plek voor die geschiedenis en ruimte voor nieuwe duurzame functies –  klaar voor de toekomst. Ik ben er trots op dat onze transformaties voor Blijdorp, Elevatorhuis en ABN AMRO laten zien dat dit kan.

Samenwerken aan dilemma’s

Opdrachtgevers hebben best snel een stevig ambitieniveau als je ze vraagt naar duurzame en gezonde gebouwen. Maar dan, hoe pak je dit daadwerkelijk aan? Voor mij begint dit bij het concreet benoemen van de basisprincipes van een gebouwontwerp. Circulair bouwen betekent ook risico’s nemen en samen dilemma’s onder ogen durven zien. Dat vraagt om een eerlijk en openhartig gesprek tussen opdrachtgever en architect. Dat is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van onze samenwerking. Zodat je moeilijke keuzes tijdens het bouwproces makkelijker maakt ten gunste van meer duurzaamheid

Doortrappen bij tegenwind

Nu ik dit zo schrijf, zie ik de dat de uitdaging op vlak van circulariteit en transformatie verbazend veel gelijkenissen heeft met mijn fietspassie. Als je alleen kijkt naar de risico’s van het fietsen dan stap je misschien nooit op. Maar als je met de bocht meebuigt en blijft doortrappen bij tegenwind, dan kom je er wel. Zo ook met transformatie, laten we meebuigen en doorzetten. In je eentje kom je er niet, maar samen zeker wel. Ik heb vertrouwen in de toekomst, jij ook?

Marius Voets
Architect directeur