Broekbakema
Broekbakema

Historisch werk van Broekbakema op Schiphol te zien

27 september 2021

Sinds kort zijn twee iconische gebouwen uit ons historisch oeuvre in de luchthavenbibliotheek van Schiphol (Airport Library) opgenomen. De bibliotheek presenteert via een groot scherm buitenlandse gebouwen van vooraanstaande Nederlandse architecten. We zijn er trots op dat het werk van onze voorgangers (Van den Broek en Bakema) daar nu ook te zien is.

De ‘Airport Library’ laat buitenlandse reizigers op Schiphol met onze cultuur kennismaken. Bezoekers op doorreis zien een overzicht van gebouwen naar Nederlandse architectuur uit 42 landen. Twee daarvan zijn ontworpen door Jo van den Broek en Jaap Bakema. In die tijd was ons bureau nog buiten Nederland actief.

BERLIJNSE WOONTOREN
Zo deden onze voorgangers in 1957 mee aan de Berlijnse Interbau-tentoonstelling. In Berlijn werkten talloze beroemde architecten mee aan de wederopbouw van de wijk Hansaviertel, waaronder Oscar Niemeyer, Alvar Aalto en Le Corbusier. Op de Bartningallee 7 ontwierpen Jo van den Broek en Jaap Bakema een woontoren.

RAADHUIS VAN MARL
Tien jaar later ontwierp het bureau Van den Broek en Bakema het Raadhuis van Marl. De gebouwtorens uit dit innovatieve concept hebben nu een ereplaats in de Airport Library op Schiphol Het masterplan bestaat uit lage gebouwen en twee torens. Ze grenzen aan een nieuw stadsplein met veel groen. Vooral de torens vallen op dankzij de expressieve constructie aan de buitengevel.

Benieuwd hoe we dit soort gebouwen nieuw leven inblazen? Lees dan hier verder over transformaties.