Broekbakema

Legeringsgebouw Frederikkazerne

Den Haag, Nederland

2010-2012

Tegen de duinen van Scheveningen kenmerkt het nieuwe Officiershotel de hoofdentree van het totale Frederik Kazernecomplex. In totaal heeft ons bureau 17.000 m2 bruto vloeroppervlak ontworpen, onderdeel van een Design, Build & Maintenance contract voor dertig jaar. Uitgangspunt voor het ontwerp was het toevoegen van meerwaarde: in het gebouw – dat in eerste instantie vooral een private functie heeft – is juist gemeenschappelijkheid ook een plek gegeven. Dat is gedaan door het gebouw een hart te geven waarin alle publieke functies zijn gecombineerd met de hoofdentree en door het creëren van een binnenhof, dat als huiskamer gebruikt kan worden en een verlengstuk van het gebouw vormt. Qua duurzaamheid scoort het gebouw een gemiddelde GPR score van 8,0. Daarnaast is bij het ontwerp rekening gehouden met de toekomstbestendigheid van het gebouw. Daarmee zijn in de toekomst ook andere toepassingen van het gebouw mogelijk, eventueel zelfs samen met andere partijen in de nabije omgeving.

Architect:
Erik van Eck MArch
Ir. Pim Pompen

Volgend project

Vorig project

Alle projecten

Deel deze pagina