Broekbakema

15 februari 2018

Circulair en 100% energieneutraal Gemeentehuis Voorst

In opdracht van de gemeente Voorst heeft Broekbakema een schetsontwerp afgerond voor zowel een nieuwbouw- als een renovatievariant van het bestaande gemeentehuis in Twello, daterend uit 1982 van ons bureau. Het nieuwe ‘Energieneutraal huis van de gemeente Voorst’ zal ruimte bieden aan een meer flexibele, toegankelijkere en toekomstbestendige organisatie. Broekbakema zet daarom hoog in op energie, circulariteit en flexibiliteit met een minimum aan installatietechniek.

De renovatievariant maakt optimaal gebruik van de indelingsvrijheid van de bestaande vloeren door een nieuwe middenstraat te maken met meer overzicht en transparantie. De nieuwe raadzaal is zichtbaar gemaakt aan het plein en de trouwzaal aan het park krijgt prachtig zicht op een rozentuin.

De nieuwbouwvariant is opgezet als een logisch en uitbreidbare houten structuur rondom twee patio’s. Met een innovatief natuurlijk geventileerd luchtlabyrint onder het gebouw en twaalf zonneschoorstenen wordt de volgende stap gezet in gebouwen met een minimum aan installaties. Het hout komt van Staatsbosbeheer en de schoorstenen zijn opgebouwd uit materialen afkomstig van de sloop van het bestaande gebouw.

Wij danken de gemeente Voorst voor hun ambitieuze opdrachtgeverschap en het verleende vertrouwen.

 

Lees hier meer over het ontwerp

Deel deze pagina