Broekbakema

Gemeentehuis Voorst

Voorst, Nederland

2017-heden

De gemeente Voorst heeft een ontwerp gevraagd voor zowel een nieuwbouw- als een renovatievariant van hun huidige gemeentehuis. Het gebouw is in 1982 ontworpen door Broekbakema. Het nieuwe gebouw wordt een ‘Energieneutraal huis van de gemeente’ en biedt ruimte aan een flexibelere, toegankelijkere en toekomstbestendigere organisatie.

In de renovatie blijft de betonconstructie intact. De gevels, die niet meer voldoen aan huidige eisen, worden vervangen. De bestaande indeling wordt omgebouwd naar een flexibele structuur met vrij indeelbare vloeren en een ontmoetingsruimte in het hart van het gebouw. Hier komen een infobalie, een klein restaurant, een vergadercentrum en overlegplekken. Ook is er ruimte voor planten en kunst. De nieuwe raadzaal wordt direct zichtbaar vanaf de straat. De trouwzaal krijgt uitzicht op de rozentuin aan de achterzijde.

De nieuwbouw is volledig circulair en nóg energiezuiniger. Met een ondergronds luchtlabyrint en twaalf zonne-schoorstenen wordt het gebouw natuurlijk geventileerd. Dit levert een enorme energiebesparing op met een minimum aan installaties. De hoofddraagconstructie en gevels zijn geheel van hout. Het labyrint, de schoorstenen en losse inrichting worden gemaakt van sloopmateriaal uit het oude gebouw. Met zijn statige oprijlaan, de parallelle ligging aan de openbare weg en een bordes refereert het gebouw aan de typologie van 19e-eeuwse Voorster landhuizen. De trouw- en raadzaal, het vergadercentrum, de infobalie en het kleine restaurant liggen aan de voorzijde, de werkplekken aan de achterzijde rondom twee patio’s.

We willen de gemeente danken voor hun vertrouwen in ons bureau. Wij konden ons hierdoor volledig focussen op het realiseren van de gestelde ambities.

Architect:
Ir. Aldo Vos
Ir. Sandra Sánchez de la Garza
Ir. Bernard Oussoren
Ir. Tessa Barendrecht

Bouwfysisch en installatietechnisch advies:
Erik Meijerink, DGMR

Projectcoördinator:
Ing. Steven Schulze

Deel deze pagina