Broekbakema
Broekbakema
Nuclear Health Centre

Nieuwbouw in zicht voor productie medische isotopen in Petten

18 december 2020

Ruim 30.000 patiënten per dag zijn afhankelijk van medische isotopen uit het Noord-Hollandse Petten voor diagnose of behandeling van levensbedreigende ziektes. Naast de bouw van een nieuwe reactor start in 2022 de bouw van het Nuclear Health Centre (NHC) op de Energy & Health Campus. Deze faciliteit is nodig omdat het aantal mensen met kanker en hart- en vaatziekten groeit. Een bijzondere opdracht dus.

We ontwerpen het NHC in opdracht van Stichting Voorbereiding Pallas-reactor. De bouwvergunning, die in juni 2020 bij gemeente Schagen is ingediend, is op 17 december door de gemeente verleend.

Ziekenhuizen & farmaceuten

Het NHC maakt van de medische isotopen halfproducten (radiochemicaliën) en medicijnen (radiofarmaca). De verwerking en verpakking van deze medicijnen vindt ook in het gebouw plaats. Ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven staan wereldwijd te springen om zulke productiefaciliteiten.

Transparantie in nieuwbouw
Mondiaal groeit het aantal patiënten en nieuwe behandelingen met medische isotopen uit reactoren. Het NHC biedt voldoende capaciteit voor miljoenen patiënten per jaar. Dat mag ‘gezien’ worden. Alles draait in het gebouwontwerp om transparantie.

Werk- en labomgeving
Het gebouw heeft glazen gevels. Medewerkers kijken volop uit over de prachtige duinomgeving in Petten. Het daglicht komt tot in de kern van het gebouw en de cleanrooms. De werkomgeving is daardoor gezond en overzichtelijk. Diepe verticale lamellen zorgen voor zonwering en een heldere ‘ritmiek’ van de gevels. Ook biedt het ontwerp een flexibele infrastructuur voor de verwerking van diverse isotoopgroepen (alfa, bèta, gamma). Het NHC kan daarmee maatwerkoplossingen aanbieden.

Campus
De productiefaciliteit is complementair aan de andere bedrijven op de campus, waaronder het FIELD-LAB en de PALLAS-reactor. De Energy & Health Campus beschikt over een geïntegreerde ‘supply chain’. Dat levert bedrijfssynergie en efficiëntie op, voor onder meer het radioactief transport, vervalverlies van bestraalde producten en de afvalverwerking.

Wilt u meer lezen over dit project? Klik dan op deze link.

U kunt hier het bericht van Pallas lezen.