Broekbakema

Een volledig hernieuwbaar gebouw met seizoensopslag

Reloaded

Broekbakema heeft een inzending gedaan voor de competitie om het Metlife gebouw in Manhattan, New York te renoveren.

Het Metlife gebouw wordt ‘zero waste’ en ‘zero energy’. De stad en mensen van New York produceren elk jaar veel afval en verbruiken veel energie. Dit komt door slecht geïsoleerde gebouwen, verouderde installatieconcepten en onwetendheid. Met onze transformatie willen wij een verandering in gang brengen. Daarom besloten wij het Metlife gebouw te hernieuwen met materialen uit de oceaan. Hernieuwbare plastics kunnen gebruikt worden om een nieuwe gevel te bouwen, terwijl zout en water gebruikt worden om warmte en koude op te slaan. Dit zal het gebouw transformeren tot een ‘batterijgebouw’. Ontworpen om energie te besparen en te absorberen; we beschouwen het Metlife gebouw een echt prototype. De stad van de toekomst wordt gebouwd van volledig hernieuwbare materialen en moet energie weten op te slaan.

Wij willen dat de mensen van New York ons concept letterlijk kunnen beleven en zich meer bewust worden van energie. Daarom hebben wij twee ruimtes toegevoegd aan het bestaande gebouw die dienen als warme en koude seizoensopslag: een zilte spa bovenin en een schaatsbaan in de plint beneden. Deze twee functies geven daarmee het gebouw én midtown Manhattan een nieuw attractiepunt.

Stel je NYC voor tijdens een hittegolf. Daarna een koude windvlaag over je huid. De plotselinge temperatuurvariatie brengt een moment van blijdschap. Een zilte spa op het dak laat je het warmteopslag concept beleven. In plaats van energie op te slaan in de grond, zoals gewoonlijks het geval is, hebben we besloten het in het gebouw te integreren. Dan dient het niet alleen als een warmtebron voor de kantoren eronder, maar ook als een ruimte om te recreëren.

Ook voor de koudeopslag hebben we zo een recreatieruimte bedacht. Het bestaande grid van kolommen wordt gebruikt on sneeuw en ijs op te slaan dat van de straten van NYC in winter wordt geveegd. Deze koudeopslag is de minpool van de batterij en wordt gebruikt om het gebouw te koelen in de warme periode. In de zomertijd levert dit stadsbos een mooie beschutte plek, terwijl in winter het wordt getransformeerd tot een energetische buitenschaatsbaan.

Warme of koude lucht stroomt van de opslag en door de schoorstenen die het gebouw omringen. Een simpele axiaalventilator wordt gebruikt om de stromingsrichting te veranderen, afhankelijk van het seizoen.

De gevel bestaat uit een herhaling van kassen en verticaal gestapelde lichtdoorlatende panelen die werken als een schoorsteen, verbonden met de koude en warme opslag. De kassen omringen daarmee de kantoren met een ‘ruw’ klimaat.

Download PDF

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer over de case Reloaded.

Erik van Eck MArch

Architect directeur en lid management team

Email

Deel deze pagina

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.