Broekbakema
Broekbakema

Feestelijke opening gebouw Omnia

21 juni 2022

Wageningen University & Research biedt met gebouw Omnia een nieuwe plek voor dialoog tussen wetenschappers, de samenleving en experts uit de wereld van voeding, gezondheid, biodiversiteit, circulariteit en klimaat. We waren bij de feestelijke middag die de WUR voor haar bouwpartners organiseerde ter gelegenheid van de opening. Een mooie gelegenheid om met ons projectteam meteen een kijkje te nemen.

EVEN DOOR HET GEBOUW HEEN

Met een enthousiaste groep collega’s lopen we de campus op. Omnia ligt op een prominente plek meteen vooraan en lijkt als het ware boven het landschap opgetild. Een zwevend paviljoen met overal ruimte voor de natuur. We lopen over de uitgestrekte trap mijmerend het gebouw binnen en komen meteen tot rust door de natuurlijke omgeving. Precies zoals deze entree bedoeld is.

Enthousiaste reacties

Die enthousiaste reacties kreeg ook Omnia-manager Chris van der Kreij vanaf het allereerste moment toen het gebouw in mei opende. ‘Iedereen die ik spreek is onder de indruk van de geweldige sfeer en de duurzame uitstraling. (…) We zijn trots dat de WUR op de Wageningen Campus nu zo’n plek biedt’.

WAT EEN RUST

Collega en architect Marieke Grimbergen is al net zo enthousiast en werkte in de beginfase aan het ontwerp mee. ‘Erg mooi om het eindresultaat te zien van alle ontwerpkeuzes en hoe het gebouw nu aanvoelt. ‘De hoge ruimtes, de natuurlijke materialen en de grote raampartijen zorgen voor een gevoel van rust. Het is duidelijk dat het gebouw op allerlei manieren voeling biedt met elementen uit de natuur. Dat was ook de inzet van collega Erik van Eck met zijn ontwerp van Omnia: ‘De natuur is voor mij een hele belangrijke inspiratiebron. Mooier dan die natuur kun je niet ontwerpen, zoals ik het wel eens zeg.’

IDEALE PLEK VOOR DIALOOG

We lopen door de wandelgangen met vloeiende houten vormen even later naar zaal Podium. De 272 stoelen zijn in een halve cirkel opgesteld, een perfecte omgeving voor dialoog. In het programma die middag blikt de WUR met iedereen terug op het ontwerp, de realisatie en bouw. Architect Erik van Eck vertelt over de filosofie en totstandkoming van het ontwerp. Net als in Omnia draait het bij een inspirerend ontwerp continue om dialoog met alle stakeholders.

Ook horen we het verhaal achter het ontwerp van de natte natuurtuin en we leren over de inspirerende kijk op eten van cateraar Hutten. Het is mooi om te zien dat er naast interviews en gesprek ook aandacht is voor communicatie in de vorm van dans. Daar leent die centrale vloer zich dus óók voor.

NIEUW BEGIN

Een opening van een gebouw markeert het einde van een intensieve samenwerking tussen architect, aannemer, leveranciers en opdrachtgever. Talloze mensen hebben hun ziel en zaligheid in de bouw van gebouw Omnia gestoken. Maar meer dan een eind, markeert de opening een nieuw begin. Omnia is geopend, nieuwe samenwerkingen en ideeën gaan hier groeien. We vertrouwen erop dat het gebouw alle faciliteiten en inspiratie zal bieden voor dialoog. Wij wensen iedereen veel inspiratievolle ontmoetingen toe!

Lees hier meer over Omnia.