Broekbakema
Broekbakema
ashram

Enthousiaste reacties uit Nieuwkoop op het nieuwe Ashram College

11 maart 2020

Met de feestelijke opening van het nieuwe Ashram College kwam voor ons een bijzondere opdracht tot een einde. Voor deze Nieuwkoopse school werkten we in de afgelopen drie jaar aan een gezond, energiezuinig en duurzaam gebouw. Het Ashram College is zelfs een volledig energieneutrale school geworden.

Het nieuwe Ashram is een overzichtelijk en compact schoolgebouw met drie onderwijs-vleugels en een centrale ontmoetingsruimte. Via dit ‘centrale hart’ kunnen leerlingen en docenten elkaar makkelijk vinden en opzoeken.

Uitstraling
Het gebouw is ontworpen naar het ‘dna’ van de school. Het onderwijsaanbod van het Ashram College is veelzijdig (vmbo & havo). De school wilde een ontwerp waardoor leerlingen letterlijk de ruimte voelen om hun eigen pad te gaan. En een gebouw dat persoonlijk contact, veelzijdigheid en resultaatgerichtheid uitstraalt.

Licht met uitzicht
De praktijkruimtes en leerpleinen geven het nieuwe Ashram een ruimtelijke sfeer. De brede gangen met zitjes spreken de vindingrijkheid en zelfstandigheid van leerlingen aan. Er zijn allerlei plekken met veel uitzicht op de buurt. Het is in die zin een open gebouw midden in Nieuwkoop.

Enthousiaste reacties
Wij verbinden mensen en creëeren gemeenschappen met onze ontwerpen. Gezien de enthousiaste reacties van leerlingen is dat ook dit keer weer goed gelukt. Al eerder reageerde de schooldirecteur enthousiast toen hij de sleutel in ontvangst nam. We zijn trots op het eindresultaat.

Gezond & Energieneutraal
Architect en Associate Partner Renze Evenhuis blikt tevreden terug: ‘Ons bureaumotto is “power by nature, to empower people”. We werken keihard aan gezonde gebouwen. Waar mensen zich thuis voelen, en die ook energieneutraal zijn. Ook dit schoolgebouw laat zien dat dit prima hand in hand gaat. Het is altijd heel leuk, die eerste enthousiaste reacties. Van de school zelf, de leerlingen, maar ook uit Nieuwkoop”.

Frisse Scholen & BREAAM-proof
Natuurlijk is het nieuwe Ashram College volledig energieneutraal met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van nul. Dit dankzij de ruim 350 zonnepanelen op het schooldak, de led-verlichting, een gedeelde WKO met de buurt en hoogwaardige isolatie. De functionaliteit, het energieverbruik en het binnenklimaat voldoen aan de ‘Frisse Scholen Certificering’ en BREAAM Excellent niveau. Dankzij het comfortniveau voldoet het schoolgebouw aan de ‘Klasse B’- certificeringseisen van Frisse Scholen.

Samenwerking
Goede aansprekende gebouwen maak je samen. Uiteraard ook tijdens de realisatiefase.  Tijdens het ontwerp en de bouw werkten we nauw samen met het team van de school, DGMR (bouwfysica en duurzaamheid), IMd (constructie) en Vintis (installaties). Het architectenbureau was ook verantwoordelijk voor de directievoering, na de selectie van aannemer Vink&Veenman en installateur Schulte en Lestraden.

Wilt u meer weten over dit project? Bezoek hier de projectpagina.