Broekbakema
Broekbakema

Elevatorhuis finalist Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs

12 juli 2022

We zijn trots dat het Elevatorhuis te Rotterdam een van de drie finalisten is van de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs! Een duurzame transformatie van een Rijsmonument vraagt om extra kennis, tijd en vooral aandacht. Samen met de opdrachtgever zijn we trots op het resultaat: het Elevatorhuis laat zien dat verduurzamen prima mogelijk is zonder af te doen aan de monumentale waarde. De nominatie voor Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs voelt als een kers op de taart!

Het project

Aan de Parklaan 8 in Rotterdam staat het Rijksmonument Het Elevatorhuis, ontworpen door Michiel Brinkman (grondlegger van ons bureau) en gebouwd tussen 1914-1915. Samen met de opdrachtgever en bouwpartners hebben we dit jonge monument in oude allure teruggebracht en geüpgraded van energielabel G naar A als toekomstbestendig multi-tenant gebouw. Er is veel aandacht besteed aan behoud van oorspronkelijke details en de verduurzaming van het gebouw. Benieuwd hoe dit is aangepakt? Lees hier meer over het Elevatorhuis.

De jury

Een inspirerend voorbeeld volgens de jury, waarbij de cultuurhistorische waarde zelfs verbeterd is. Tijdens de restauratie kwamen veel meer historische detailleringen en afwerkingen naar boven dan verwacht. Die zijn naast de oorspronkelijke gebouwstructuur allemaal hersteld. In het lichthof kwamen bijvoorbeeld oude buitenkozijnen tevoorschijn, soms met glas en al. Daarnaast werden sporen van de originele glaskap zichtbaar. Deze zijn in het ontwerp meegenomen.

Stem ook

De verkiezing wordt deels gehouden via een poll op erfgoedstem.nl, waar bezoekers vanaf half augustus hun voorkeur kunnen aangeven voor een van de drie genomineerden. Erfgoedprofessionals doen hetzelfde tijdens een expertmeeting op het openingsevent van de Open Monumentendag op 8 september. Daar wordt ook de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. Deze krijgt tijdens de feestelijke opening van Open Monumentendag 2022 de OMD zogenoemde ‘Groene Sleutel’ uitgereikt.

We zijn trots dat dit project erkenning heeft gekregen en we hopen op deze manier ook anderen te inspireren: verduurzamen met behoud van de monumentale waarde kán!

Lees meer over de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Ergoed 

Lees hier meer over het Elevatorhuis

Meer weten over duurzaam transformeren van gebouwen? Vraag Marius Voets MArch.