Broekbakema
Broekbakema

Eerste Paris Proof rijksmonument van Nederland!

29 juli 2024

Hoe komen verleden, heden en toekomst samen in één gebouw? Dat zien we terug in het nieuwe hoofdkantoor van dsm-firmenich. Deze monumentale ambachtsschool en voormalige bioscoop is getransformeerd naar ultra-duurzaam hoofdkantoor.

De nieuwe thuisbasis ligt in het centrum van Maastricht, midden in de bruisende stadswijk Wyck. De gezonde- en groene werkomgeving met ‘clubhuisgevoel’ werd in maart 2024 opgeleverd als onderbouwing van de hybride manier van werken van het bedrijf. De nieuwbouw voldoet aan Breeam Outstanding certificering en het rijksmonument is de eerste transformatie in Nederland die Paris Proof behaald. Bovendien voldoet het hoofdkantoor aan de Well Platinum-norm.

In mei vierden we de feestelijke opening van het nieuwe hoofdkantoor met speciaal bezoek van Koningin Máxima. Hoe hebben we dit proces gemanaged? Samenwerken, co-creatie en community builden.

We vroegen onze collega Okan Turkcan, die nauw betrokken was bij dit project als projectcoördinator, naar zijn kijk op community builden.

De kunst van Community Builden

Het ontwerpen van gebouwen waar ontmoeting plaatsvindt en de gebruiker blij van wordt, daar haal ik zelf het meeste plezier uit. Ik breng graag mensen samen in collectieve plekken, omdat ik zelf ook van zulke ruimtes houd.

Waar komt community building in je dagelijkse werk op neer?
De koppen bij elkaar steken en iets gezamenlijk bereiken. Tijdens de periode dat ik basketbalde, heb ik als team captain geleerd dat je samen het beste resultaat krijgt. Dit zie ik ook zo in mijn dagelijkse werk. Het samenbrengen van alle adviseurs, opdrachtgever en eindgebruiker, maar natuurlijk ook het team intern. Allemaal onderdeel van community builden.

Je moet rekening houden met wensen van veel verschillende partijen, hoe doe je dat?
Dat is de kunst van architect zijn. Het gaat bijna vanzelf, omdat bij architectuur alle kennis bijeenkomt. Het blijft altijd een soort compromis, omdat je met diverse partijen werkt. Dit maakt het vak juist leuk en uitdagend. Je vermenigvuldigt verschillende belangen, zodat ze elkaar versterken.

Alle betrokken partijen op dezelfde missie krijgen, is dat voor jou ook community builden?
Niet alle neuzen hoeven dezelfde kant op te staan, verschillen in inzicht horen erbij. Maar ik vind wel dat je gezamenlijk aan een doel moet werken. Dat is de grootste succesfactor. Een filosofie die mij inspireert, is het Japanse ‘kyosei’, dat bijvoorbeeld door Canon EMEA wordt toegepast: ‘living and working together for the common good’. Dat men samenwerkt aan een gemeenschappelijk goed. Samen tot een geheel komen.

En wanneer is een project onderaan de streep voor jou echt geslaagd?
Het totaalplaatje moet kloppen. Dit is op verschillende schalen, zoals Bakema zei, ‘’van stoel tot stad’’. Het ontwerp is goed uitgedacht, men is tevreden, het is geschikt voor de eindgebruiker en de organisatie, het is duurzaam, zo kan ik nog even doorgaan…

Waarom is het voor jou zo belangrijk dat het totaalplaatje klopt, van stoel tot stad?
Ik beschouw bouwkunde en architectuur als een integraal geheel. Dit betekent dat alle teamleden, zoals installatie, constructie en de aannemer, samenwerken als één samenhangend geheel. Dat is precies wat ik zo leuk vind en ook de rol van de architect. In het verleden had je de bouwheer, de klassieke architect die verantwoordelijk was voor alle disciplines. Ik geloof in die holistische benadering van architectuur, van stoel tot stad en op alle schalen, van gebruiker tot adviseur. Het hele proces als totaal plaatje.

Dit totaal plaatje waar Okan over spreekt, is goed terug te zien bij dsm-firmenich. Wil je meer weten over dit baanbrekende Paris Proof kantoor? Bekijk dan hier onze projectpagina.