Broekbakema
Broekbakema

Ruwbouw = afbouw: de kunst van het weglaten

7 februari 2023

Kan ‘ruwbouw’ ook direct ‘afbouw’ zijn? Welke voordelen biedt dit voor de opdrachtgever, gebruiker, architect en bouwpartners?

Voor het nieuwe schoolgebouw van het Ashram College in Alphen aan de Rijn zijn we op zoek gegaan naar een karaktervolle uitstraling, een muurafwerking die tegen een stootje kon en wilden we duurzame keuzes maken. De keuze voor (constructieve) muren van prefab schoonbeton was daarom snel gemaakt.

Prefab schoonbeton blijft in het zicht en heeft geen extra wandafwerking nodig. Dat betekent minder materiaalgebruik en een snellere bouwtijd. Bovendien geeft het ruwe karakter van schoon beton een mooie en krachtige basis waarmee we natuurlijke materialen kunnen combineren.

De oppervlaktekwaliteit van het beton is belangrijk, want een groot deel van het beton is alleen nog voorzien is van een transparante coating. Aan de materiaalselectie is daarom extra aandacht besteed. In bijna alle lokalen, de kleine aula en in de trappenhuis kern zal prefabbeton een beeldbepalende rol spelen.

Bekijk hier de plannen voor het nieuwe thuis van het Ashram College.

En lees hier hoe de vloeren uit de oude gymzalen een tweede leven krijgen.