Broekbakema
Broekbakema

Van Nellefabriek benoemd tot UNESCO werelderfgoed

23 juni 2014

Het Werelderfgoedcomité van UNESCO heeft de Van Nellefabriek de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de universele waarde van de voormalige koffie-, thee- en tabakfabriek.

De in de jaren ’20 ontworpen en gebouwde fabriek is van Brinkman en van der Vlugt, het bureau waaruit Van den Broek en Bakema is voortgekomen. De ontwerpfilosofie van de architecten was sterk verankerd in het gedachtegoed van het Nieuwe Bouwen, een vooroorlogse beweging waarbij de moderne mens en het creëren van licht, lucht en ruimte centraal stond. De architecten slaagden er in om de ‘ideale fabriek’ te realiseren: functioneel, mooi én open. Het daglicht werd gebruikt om de werkomstandigheden aangenaam te maken voor de arbeiders. Dit getuigt van werkgeverschap met hart voor de lichamelijke en geestelijke verzorging van medewerkers; in die tijd nog geen vanzelfsprekend onderdeel van bedrijfsvoering.

Het fabriekscomplex is een van de hoogtepunten van de industriële architectuur uit de 20e eeuw en is tegenwoordig een voorbeeld van hoe monumenten bewaard en levend gehouden kunnen worden voor de volgende generaties. De fabriek is inmiddels al jaren in gebruik als kantoor- en evenementenlocatie waarmee opnieuw inhoud is gegeven aan de sociaal-culturele functie van de destijds vooruitstrevende fabriek. Broekbakema is sinds 2004 zelf in de fabriek gevestigd en ontwerpt nog steeds vanuit de ontwerpfilosofie van zijn voorgangers, vertaald naar deze tijd.

UNESCO