Broekbakema

Verkeerscentrale Botlek

Rotterdam, Nederland

2007-2010

De Verkeerscentrale Rotterdam bevindt zich op de kop van een havenpier, uitkijkend op de Oude Maas, de Nieuwe Waterweg en de Botlekhaven. De huidige ruimte is voor de nieuwe functie ongeschikt, zowel in maat als vereiste flexibiliteit. De bestaande toren blijft behouden, maar wordt uitgebreid. Er worden verder hoge eisen gesteld aan zichtcomfort en het vermijden van reflecties. De uitbreiding bestaat uit twee ranke horizontale ‘schijven’, de vloer en het dak, met daartussen een schuingeplaatste glasgevel. Deze glasgevel ligt terug en wordt opgebouwd zonder metalen profielen, met zogenaamde ‘structural glazing’. Door het schijfeffect onderscheidt de uitbreiding zich van het wat ‘dozige’ bestaande. Staat de bestaande toren stevig op de grond, de nieuwbouw lijkt juist te zweven. Het geheel vormt voor de scheepvaart een herkenbaar baken.

Architect:
Ir. Meindert Booij
Jürgen Wuntke AvB

Projectcoördinator:
Ing. Alvin Vrijhoeven

Deel deze pagina