Broekbakema
Broekbakema

Oude Slot uit Kralingen weer in volle glorie dankzij restauratie  

4 november 2021

Nog even en Het Oude Slot (1880) uit Rotterdam staat er weer in volle glorie bij. De restauratie van zo’n Rijksmonument is elke keer weer een voorrecht. Zeker op deze plek. Ooit verrees hier in de 13e eeuw het Huis Ten Honingen. Op de ruïneresten legde de gemeente Kralingen in 1874 een wandel- en villapark aan. Ludovius Huberrtus Beijens bouwde in dit zogenoemde Park Honingen het Oude Slot. 

De woonvilla kreeg door de tijd heen markante bewoners, zoals Johannes Gerardus Vaes. Hij stond als topman van de Margarine Unie aan de wieg van Unilever. Zijn bedrijf fuseerde in 1930 met het Britse Lever Brothers.. Een flink staaltje ‘hollands glorie’ was een feit. Hij woonde in diezelfde periode in het Oude Slot  

Zoals bij ieder Rijksmonument gaan we tot het uiterste om een gebouw te verduurzamen. Soms moeten we voor betere energieprestaties creatief te werk gaan. Aan de voorgevel was dit keer bijvoorbeeld beperkte ruimte voor isolatie. Dit hebben we opgelost door de bestaande wandafwerking te verwijderen, een dunne laag Bluedeck aerogel aan te brengen. Daarmee blijft de wanddikte en detailleringen gelijk terwijl het thermisch comfort aanzienlijk wordt verbeterd.

Daarnaast hebben we de indeling van het gebouw aangepast, waaronder een uitbreiding van de keuken. Uiteraard ging aan het interieurontwerp uitvoerig bouwhistorisch onderzoek vooraf. Zodat de kleuren en materialen weer zo goed mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp passen. En het gebouw weer de oude sfeer ‘van toen’ ademt.   

Meer weten over onze restauraties en transformaties? Lees hier verder over onze expertise in transformeren.