Broekbakema
Broekbakema

Nieuw woonzorgconcept maakt mantelzorgwoning betaalbaar en seniorvriendelijk

6 november 2014

Een betaalbare, op maat gemaakte mantelzorgwoning die de combinatie van wonen en zorgen aantrekkelijker en eenvoudiger maakt. Dankzij het nieuwe woonzorgconcept ‘Altijd Dichtbij’ van het Rotterdamse architectenbureau Broekbakema en ouderenorganisatie Unie KBO wordt dit mogelijk. De Unie KBO is betrokken bij het concept als adviseur vanuit het ouderenperspectief.

Onze samenleving vraagt om nieuwe woonvormen. Een mantelzorgwoning is een tijdelijke woning, bestemd voor een hulpbehoevende oudere. De woning is op maat gemaakt en wordt in de tuin van de mantelzorger geplaatst, meestal een kind van de oudere.

Regels en kosten
Er is in Nederland een gebrek aan goede mantelzorgwoningen die passen bij de wensen van ouderen en hun kinderen. Het gedoe rond vergunningaanvraag, voorbereiding en plaatsing van de mantelwoning schrikt af. De aanschaf is vaak meer dan 100.000 euro, terwijl de duur van het gebruik vaak heel onzeker is. Ondanks een grote behoefte aan geschikte mantelzorgwoningen, blijft het daadwerkelijke aantal sterk achter. Momenteel staan er in heel Nederland slechts enkele tientallen.

Eenvoudig en flexibel
Broekbakema en Unie KBO willen ouderen en mantelzorgers helpen. Daarom ontwikkelden zij samen het woonzorgconcept ´Altijd Dichtbij´. Erik van Eck, architect-directeur Broekbakema: ”Uitgangspunt is het letterlijk dicht bij elkaar brengen van de zorgbehoevende oudere en de mantelzorger. Het concept omvat alles van ontwerp tot dienstverlening en financiering. Het resultaat is een volwaardige, aantrekkelijke, flexibele én budgetvriendelijke woning voor de oudere in de directe nabijheid van de mantelzorger”.

Van, voor en door ouderen
De mantelzorgwoning bestaat uit een compacte module met alle basisvoorzieningen voor een eenpersoons(rolstoel)huishouden. De woning is eenvoudig te transporteren en kan binnen 24 uur op elke gewenste plek geplaatst worden, ook in een kleine tuin. Met hightech domotica kunnen allerlei services worden toegevoegd. Wensen van de gebruikers staan centraal; het inrichten en ontwerpen gebeurt met bewoners samen, in overeenstemming met het beschikbare budget. “Het is belangrijk dat zorgvernieuwingen samen met senioren plaatsvinden. Niet eerder zijn ouderen en mantelzorgers zelf zo betrokken bij de ontwikkeling van een mantelzorgwoning”, aldus Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO.

Genomineerd voor Nationale Zorgvernieuwingsprijs
Altijd Dichtbij is genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2014. Uit de ruim 290 inzendingen is het concept nu één van de kanshebbers. De winnaar wordt tijdens de Zorgvernieuwingsdag op 10 november aanstaande bekend gemaakt.

Website Altijd Dichtbij