Broekbakema
Broekbakema

Nieuw leeuwenverblijf in Blijdorp geopend

29 juni 2015

Afgelopen vrijdag is het nieuwe leeuwenverblijf geopend. Paul de Leeuw nam – als bekendste ‘leeuw’ van Rotterdam – de openingshandeling voor zijn rekening en Burgemeester Aboutaleb was de special guest.

Het voormalige giraffenhuis is gerenoveerd en verbouwd voor de drie zeldzame Aziatische leeuwen die Blijdorp heeft. De leeuwen hebben nu zes keer zoveel ruimte in hun buitengebied, dat is ingericht als glooiend graslandschap met natuurlijke rotsblokken. Voor de warme dagen is een waterpoel aangelegd. Natuurlijk hebben de leeuwen ook een ruim binnenverblijf. Dat is uitgerust met videoprojectie dat het dag- en nachtritme van de leeuwen laat zien.

Naast het leeuwenverblijf is in de gerenoveerde theeschenkerij nu ook het nieuwe restaurant ‘Poort van Azië‘ geopend.

Achter de schermen – renovatie én uitbreiding
Het project omvatte meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Aan de ene kant de renovatie van de oorspronkelijke Rijksmonumenten, gericht op behoud van de bestaande architectuur. En aan de andere kant het moderniseren van de gebouwen en ze geschikt maken voor de (ver)nieuw(d)e functies. Zo is het leeuwenverblijf aan de achterzijde uitgebreid met een nieuw nachtverblijf en ook de theeschenkerij heeft aan de achterkant een gebouw gekregen voor onder meer de opslag en de spoelkeuken. Beiden zijn te herkennen aan hun schil van bamboe latten, waardoor het hele complex symmetrisch van opzet blijft.

I.s.m. Siebold Nijenhuis Architect en Kees Rouw [Architectuur & Onderzoek].

Projectpagina Lotusserre en Leeuwenverblijf