Broekbakema
Broekbakema

Jubileum: 70 jaar Lijnbaan Rotterdam

6 april 2023

70 jaar geleden werd het modernste winkelcentrum ter wereld geopend: de Lijnbaan. Als eerste autovrije winkelpromenade van de wereld oogst het project internationale waardering. Johannes van den Broek en Jaap Bakema ontwierpen dit knap staaltje wederopbouwarchitectuur. Dit stukje historisch erfgoed zetten we graag in het zonnetje.

Na de verwoestende bombardementen in mei 1940 en de oorlogsjaren erna, kwam de wederopbouw in Rotterdam op gang. Een roerige periode vol bedrijvigheid. In 1951 gaf de winkeliersvereniging opdracht voor het ontwerp van 65 winkels in het centrum van Rotterdam. Van den Broek en Bakema namen de uitdaging aan en ontwierpen een modern winkelgebied met een laag en breed straatprofiel. De lange open passage heeft aan 2 zijden winkels.

Bijzonder is onder andere, dat de woningen en kantoorruimtes niet boven de winkels geplaatst zijn, maar in aparte gebouwen erachter. De winkels worden bevoorraad vanuit een expeditiestraat aan de achterzijde, die ook de toegangsstraat voor de woonbebouwing vormt.

De kenmerkende eenvoudige en systematische stijl van Van den Broek en Bakema zie je terug in de vormgeving van het betonskelet van de winkels. De winkelruimtes zijn bewust flexibel in te delen zodat ze geschikt zijn voor diverse soorten van gebruik. In de regel bestaat een winkel uit twee lagen (boven een kelder), met drie lagen dienstruimtes aan de achterzijde.

Misschien is het de eenvoudige systematische architectuur, de flexibele winkelindelingen, of het autovrije winkelgebied, maar het ontwerp van de Lijnbaan is bewezen toekomstbestendig. Inmiddels is (een deel van) van de Lijnbaan gewaardeerd als rijksmonument. En het autovrije winkelcentrum bleek een succes: overal ter wereld heeft de opzet van de Lijnbaan navolging gekregen.

De Lijnbaan is altijd te bezoeken, neem ook eens een kijkje. Misschien tijdens de Opbouwdag? De Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we van 17 t/m 21 mei de (weder)opbouw van de stad vieren, georganiseerd voor Platform Wederopbouw Rotterdam, lees hier meer over het programma.